latinica  ћирилица
25/05/2019 |  15:57 ⇒ 26/05/2019 | 08:08 | Аутор: РТРС

Мектић позива на протесте испред ВСТС-а; То је недозвољен притисак на правосуђе, поручује Тегелтија

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић позвао је грађане путем друштвене мреже да се окупе пред сједиштем Високог судског и тужилачког савјета и тако изврше притисак за подношење оставки. Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија истиче да је било какав облик притиска на носиоце правосудних функција у БиХ недозвољен и непримјерен, али и да је његова безбједност угрожена, због чега је од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ тражио лично обезбјеђење.

Драган Мектић позива на протесте. Путем свог твитер налога, грађанима је предложио да се окупе испред сједишта Високог судског и тужилачког савјета, најављујући да ће тај покрет предводити управо он.

- Да бисмо спасили и државу и себе неопходно је оборити овакав криминални ВСТВ. Предлажем масовно окупљање грађана идуће седмице пред Тужилаштвом и Судом БиХ (ту је сједиште ВСТВ) као демократски вид притиска за подношење оставки. Бићу на челу тога покрета - написао је Мектић у твиту.

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија сматра да је овим његова лична безбједност доведена у питање, због чега је од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ хитно тражио обезбјеђење за вријеме боравка у Сарајеву. Од Тужилаштва тражи да размотри иступања министра Мектића.

- Министар безбједности који је активни политичар и директни представник извршне власти не може позивати грађане на протесте, него су сви протести чији је он иницијатор искључиво политичке природе. С обзиром на све ово, протесте који би се евентуално након овог његовог позива могли десити, сматраћу директним политичким притиском на свој професионални интегритет и независност, као и на интегритет и независност правосуђа, те угрожавањем моје личне безбједности од стране министра који би о мојој безбједности, као и безбједности свих других грађана морао да се брине - рекао је Тегелтија.

Секретар Министарства безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату Бакир Даутбашић оцјењује као недолично да министар безбједности врши притисак на правосуђе и позива на бунт. За сарајевски ,"Аваз" рекао је да у својој дугој професионалној каријери никада није срео званичника безбједносног сектора са таквим идејама. У Тегелтијину одбрану стали су адвокати, између осталих Дарко Кременовић.

- Начин на који се један квалитетан функционер прогони јесте примјер матрице која се њему дешава посљедњих дана, од оних који би продали вјеру за вечеру уз помоћ или иницијативу неких спољних сила. Много је нас који смо спремни да бранимо оно што је добро и зато ћемо пружити отпор свим нападима и конструкцијама које се сервирају, заједно - истакао је Кременовић.

Адвокат и бивши судија Суда БиХ Владо Адамовић истиче да институције треба пустити да раде свој посао. Мектићевим позивом управо се, каже постиже супротно.

- Због тога ја позивам да се то не уради, обзиром да то може бити контрапродуктивно. Систем постоји, у систему постоје одговорне особе и након што оне заврше свој посао, знаћемо какво је стање у ВСТС - рекао је Адамовић.

Исто очекује народни посланик и члан Одбора за политички систем, правосуђе и управу Горан Селак. Сматра да институције треба ефикасно да обаве свој посао кад је ријеч о видео снимку на којем се види како инспектор Сипе прима мито за наводно посредовање у правосудном спору.

- Очекујем адекватну и хитну реакцију Тужилаштва БиХ да се читав тај случај доведе на краја и да се испитају сви наводи и све чињенице у вези с видео-снимком. За Тужилаштво БиХ то је одлична прилика да дјелима и резултатима одговоре на оптужбе којима је правосуђе изложено у посљедње вријеме. Мислим да поново имамо на дјелу беспотребно дизање тензија од одређених политичких субјеката без обзира на чињеницу што још увијек немамо званичних информација ни резултата истраге - нагласио је Селак.

 Селак сматра да пажњу треба посветити сазнањима о планираној дискредитацији водећих људи у правосудном систему и политичком животу и организованим акцијама у режији параобавјештајних група. Уколико се такви наводи макар и дјелимично покажу као тачни, онда је на институцијама Републике Српске и БиХ одговорност да понуде ефикасан одговор на пријетње такве врсте, закључио је Селак.