latinica  ћирилица
26/05/2019 |  09:05 ⇒ 27/05/2019 | 07:54 | Аутор: Kurir

Почиње 64. Стеријино позорје: Светлани Бојковић награда за животно дјело

Стеријино позорје, 64. по реду, отвара се свечано вечерас уручењем Стеријине награде за животно дјело Светлани Цеци Бојковић и представом "Петријин венац" Драгослава Михаиловића у режији Бобана Скерлића, а у извођењу Атељеа 212.
Светлана Бојковић (Фото: Youtube Screenshot/eduTV) -
Светлана Бојковић (Фото: Youtube Screenshot/eduTV)

Под слоганом "Побуна - женски род" у Новом Саду до 3. јуна биће изведено осам представа у конкуренцији за награде и три у међународној селекцији "Кругови".

Аутентичан и истраживачки приступ проблематици женске еманципације заједничка је особина свих представа које је Светислав Јованов, селектор Позорја, уврстио у селекцију, а према његовим ријечима, протекла позоришна сезона била је натпросјечна и провокативна.

- Имао сам прилику да свједочим једној тематски интригантној, естетски противречној, друштвено провокативној и, у крајњој линији, натпросјечној позоришној сезони. Ријеч је о представама у којима побуна занемареног, потиснутог и/или поробљеног женског идентитета, жене као Другог - постаје шифра борбе за друштвене, моралне и цивилизацијске промјене - казао је Јованов.

Поред уручења престижног признања, сутра у фоајеу сцене "Пера Добриновић" Српског народног позоришта у част велике глумице биће отворена и изложба "Светлана Бојковић - Умјетност глуме или трагање за истином", аутора Зорана Максимовића.

- На отварању ме очекује велика Стеријина награда за животно дјело, као и отварање изложбе о мени и мом раду. То ме чини срећном и врло почаствованом - казала је Бојковић.