latinica  ћирилица
27/05/2019 |  08:00 ⇒ 14:16 | Аутор: Б92

Виландер: Ако Новак освоји РГ улази у причу о највећем свих времена

Бивши број један свјетског тениса, Швеђанин Матс Виландер сматра да Новак Ђоковић у Паризу има прилику да освајањем трофеја озбиљно угрози Роџера Федерера.
Матс Виландер (ФОТО: tennisworldusa.org) -
Матс Виландер (ФОТО: tennisworldusa.org)

Наравно, ријеч је о броју Гренд слем титула, Швајцарац их има 20, Рафаел Надал 17, а Новак Ђоковић 15. Успије ли Србин да освојио пехар у Паризу, све је могуће.

Виландер, који је недавно гостовао у Београду, и даље је стручни коментатор за Еуроспорт и једна од тема је наравно била и она о томе може ли Новак да стигне своје ривале.

Виландер је у изјави за Ројтерс подвукао да Ђоковић има историјску прилику овдје у Паризу.

- Уколико Новак још једном успије да споји четири Гренд слема у низу, биће то најимпресивнија ствар коју смо видјели - сматра Виландер.

Питање о томе ко је најбољи играч свих времена (такозвани ГОАТ) остаје отворено и навијачи се некако дјеле по том питању. Новак има прилику да се умијеша и у причу о томе.

- Ако Новак освоји Ролан Гарос, онда и он мора да се узме у обзир у ту причу о највећим свих времена. Имао би 16 највећих титула. У реду, Роџер и даље има 20, али то би било сасвим упоредиво, јер би имао "Ноле слем" два пута, то би било заиста невјероватно. За мене је то невјероватно, да ако Новак побиједи овдје то буде већа ствар него Рафиних 12 Френч Опена. Уколико пак Рафа побиједи, он ће бити на 18 великих трофеја тако да гужва постаје у врху све већа - каже Виландер.

Ролан Гарос је само један од четири велика турнира, али може имати снажне импликације на остатак сезоне.

- Треба гледати ширу слику... Ако Рафа не освоји Париз, тешко да га видим као побједника Вимблдона или УС Опена, онда и сљедећи Френч Опен долази у сумњу. Ако пак Новак побиједи, широм му се отварају врата да стигне до тог 20. Гренд слема. И ако изједначи Роџеров рекорд, онда ће њега сматрати највећим свих времена.

Ипак, чланови "велике тројке" су у тридесетим годинама, долазе нови, жељни доказивања.

- Много њих удара лоптицу веома снажно. Не кажем да их ти млађи могу побиједити, али оно што брине Рафу или Новака је колико ће мечева морати да играју преко четири сата у прва четири кола? Рафа, Роџер или Новак против Димитрова или Кеија Нишикорија, имају добар скор против њих, али ако Рафа буде играо против Циципаса, биће нервозан од првог поена. Ти младићи имају мање респекта према њиховим репутацијама - закључио је Виландер.