latinica  ћирилица
27/05/2019 |  10:49 ⇒ 10:54 | Аутор: Независне

Сарајево ће имати први крематоријум у БиХ

У БиХ не постоји ниједан крематоријум, те се тијела преминулих кремирају у иностранству, али би од наредне године на гробљу Влаково у Сарајеву требало да буде завршен и стављен у функцију први крематоријум у БиХ.

Ову информацију потврдио је за Независне Асмир Хоџић, извршни директор сарајевског КЈКП Покоп, нагласивши да осим овог крематоријума постоје још два објекта у БиХ за ту намјену - на гробљу у Високом и Новом гробљу у Бањалуци, међутим у њих никад није инсталирана опрема за кремацију.

- Нико не може бити кремиран без званичне сагласности, па се претходно за живота мора оставити одобрење да се та особа кремира или је касније породица мора одобрити. Када се испуне и један и други захтјев, онда треба завршити и фазу у којој патолог извршава евиденцију, па тек онда тијело иде на кремирање - каже Хоџић.

Он каже да постоји много заинтересованих, те да кремације тренутно нису скупе, већ је скуп трошак транспорта у друге земље јер то у БиХ не постоји.

- Сада кремирамо тијела преминулих највише у Новом Саду, што нам је драстично јефтиније од Загреба, те нас у Новом Саду са транспортом и кремацијом укупно све изађе отприлике око 1.500 до 2.000 КМ - каже Хоџић.

Он истиче да би изградњом крематоријума у БиХ ова цијена могла бити много нижа, те да би, према садашњим калкулацијама, све укупно са кремацијом и осталим трошковима спремања, превоза до крематоријума, употребом хладњаче излазило око 600 и 700 КМ.

- Ми бисмо вољели да крематоријум буде у функцији што прије, али највјероватније да ће он на градском гробљу Влаково бити технолошки спреман током наредне године, односно концем наредне године - каже Хоџић.

Он је појаснио да је некада Римокатоличка црква била најригорознија по овом питању, али да се данас у Загребу или Љубљани на урни врше вјерски обреди, док Православна црква и Исламска заједница неће да раде обред на урни, него ће вјерски обред урадити прије него што тијело буде уништено и спаљено.

- Ипак то код нас све зависи од подручја до подручја и како коме одговара - каже Хоџић.

У бањалучком предузећу Градско гробље кажу да у БиХ не постоји крематоријум, те да је само питање времена када ће могућност кремације бити и у Бањалуци.

- Постоји интерес, у просјеку свака трећа странка пита постоји ли могућност кремације. Интерес за кремацију може исказати лице за живота, али тако и породица након његове смрти, као у случају сахране - кажу у овом предузећу.

Једна Бањалучанка каже да би свакако било добро да крематоријум постоји за људе који желе на тај начин да скончају, посебно ако би то било јефтиније од самих трошкова сахране.

- Све је мање мјеста на градским гробљима, а мјеста која су за то предвиђена су све скупља и свакако да би то могло бити једно од могућих рјешења - каже ова Бањалучанка.