latinica  ћирилица
27/05/2019 |  11:52 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Бањалука: Исцртан 3Д пјешачки прелаз и постављена хладна пластика (ФОТО)

На саобраћајницама у Бањалуци први пут је исцртан тродимензионални пјешачки прелаз и обиљежена хоризонтална саобраћајна сигнализација тзв. хладном пластиком.
Бањалука: 3Д пјешачки прелаз (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука: 3Д пјешачки прелаз (Фото: banjaluka.rs.ba)

Ови радови обављени су протеклог викенда. 3Д прелаз исцртан је на новој дионици Источног транзита, а умјесто боје хоризонтална сигнализација је обиљежена хладном пластиком у Алеји Светог Саве, на дијелу од Народног позоришта до Гундулићеве улице.

Такође, како су навели из Одјељења за саобраћај и путеве, хладном пластиком извучена је и бициклистичка трака на саобраћајници у Улици Гавре Вучковића, на дијелу од улице Степе Степановића до моста Венеција.

- Ови пројекти су експериментални, а након анализе уочених ефеката, одлучићемо да ли ће се убудуће на овакав начин обиљежавати и други пјешачки прелази на којима је повећана угроженост пјешака, односно да ли ће се метод са хладном пластиком употребљавати и на другим саобраћајницама - рекли су из ресорног одјељења.

Појаснили су да се у случају 3Д прелаза заправо ради о употреби оптичке илузије у обиљежавању пјешачког прелаза која привлачи пажњу возача, те самим тим доводи до смањења брзине и повећања безбједности у саобраћају.

Код употребе хладне пластике умјесто боје овакви прелази трају много дуже у односу на конвенционална рјешења, јер им вијек трајања на коловозу износи најмање пет до шест година. Поред тога, ова врста сигнализације уочљива је током цијелог дана и ноћи, при свим условима освјетљења, као и у свим временским условима, па се очекује да ће, такође, допринијети повећању безбједности саобраћаја.

Истовремено, из Одјељења подсјећају да је у току редовно одржавање хоризонталне сигнализације на подручју града.

Извор: banjaluka.rs.ba