latinica  ћирилица
27/05/2019 |  12:44 ⇒ 16:30 | Аутор: dnevni avaz

Запослени у Министарству безбједности БиХ изнијели тешке оптужбе на рачун Мектића (ФОТО)

Запослени у Министарству безбједности упутили су Авазу писмо у којем тешко оптужују министра Драгана Мектића за непотизам, дискриминацију Бошњака, као и да ништа није предузео у вези са постројавањем припадника Равногорског покрета у Вишеграду.
Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган МектићФото: СРНА

Запослени у Министарству на чијем је Мектић челу, износе тешке оптужбе на његов рачун за корупцију, као и бројне друге незаконитости и траже да надлежне институције коначно испитају Мектићеву улогу у бројним аферама с којима се он доводи у везу.

Запослени у једном од најважнијих министарстава у земљи огорчени су што Мектић, како су навели, "глуми моралну вертикалу", а његови су "џепови пуни ораха".

Запослио и зета

У опширном писму ,запослени у овом министарству јавно питају Мектића о коруптивним аферама за које тврде да он директно стоји иза њих и да их годинама заташкава. Нарочито оне почињене у вријеме када је био директор Службе за послове са странцима.

Даље, они подсјећају Мектића да је Изет Низам, његов некадашњи замјеник, био ухапшен управо због сумњи у проневјеру 700.000 КМ приликом изградње управне зграде Службе у вријеме док је Мектић био директор те службе.

Запослени питају Мектића "да ли он саслушан у тој афери и која је његова одговорност", јер му је Низам био замјеник, па је "тешко повјеровати да су ишта могли радити један без знања и сагласности другог".

- Звучи смијешно кад се Драган Мектић бори и гласно говори о борби против корупције. Попут ноја забије главу у пијесак и никада не одговара јавности о коруптивним аферама које је масовно производио као директор Службе за послове са странцима и као министар безбједности БиХ - наводи се у писму.

Јавност никада није добила одговор како је његов зет (кћеркин муж иницијала Г. Ж.) успио да буде најбољи на конкурсу и запосли се у Служби баш кад му је пунац Драган Мектић био директор. Да ли је то морално – питају у писму.

Запослени у том министарству подсјећају и да је Мектић на службена путовања широм свијета водио возача којем су карте купљене из буџета БиХ иако су на пут ишли авионом, а не аутомобилом.

- Како је успио оправдати рачуне и авиокарте за свог возача Срђана Радовића, којег је водио на службене путеве у Кину и САД?

Фото: АВАЗ

У одговорима на посланичко питање навео је да је возач путовао службено. Па да није возио авион или су можда у Кини узели рента-кар... Да ли је морално - питају се запослени у Министарству.

Окупљање Равногораца

У писму запослени наводе и кога је министар Мектић запослио у Министарству безбједности БиХ.

- Како су се у Министарству преко ноћи појавили нови службеници, супруга Мектићевог пратиоца Светлана Ш, затим супруга СДС-овог функционера из Источног Сарајева Радмила Л, брат од кума твог шефа кабинета Игора Голијанина, Ћућило Драган ...? Да ли је нормално да се у твом мандату од четири године у Министарству безбједности БиХ запослило 20 Срба, један Бошњак и ни један Хрват? Морално, ли је?

Мектићу замјерају и зашто протекле четири године, колико је на челу тог министарства, а што је у његовој директној надлежности, није подузео ништа да се забрани окупљање припадника Равногорског покрета и њихово постројавање у Вишеграду.

- Зашто ниси ни ријечи написао или покренуо било какву активност након постројавања четника у Вишеграду, а толико се бориш за бошњачке интересе? Морално, ли је? Да ли је нормално да доносиш одлуке за које уопште ниси надлежан само да би склонио секретара Министарства Даутбашића како би било мање свједока чињења твојих тешких незаконитости? Морално, ли је?

Афере с малољетницама

Запослени у Министарству безбједности оптужују министра Драгана Мектића и за непримјерене односе с малољетницама и студенткињама.

- Драгане Мектићу, знаш врло добро да си задња особа на свијету која би требала повлачити питање моралности након силних скандала и неморала с малољетницама и студенткињама за које мислиш да си успио заташкати - закључује се у писму запослених у Министарству безбједности БиХ у којем износе тешке оптужбе на рачун министра Мектића.