latinica  ћирилица
27/05/2019 |  14:11 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

За отварање нових радних мјеста више од милион КМ

За субвенције предузетницима и привредницима у Бањалуци у овој години планирано је нешто више од 1,1 милион КМ, а ова средства биће распоређена путем јавног позива који ће бити расписан средином јуна, најављено је из градског Одјељења за привреду.
Преквалификација - Фото: РТРС
ПреквалификацијаФото: РТРС

Овогодишњим Програмом кориштења подстицајних средстава, који је одобрен на сједници Скупштине града 20. маја, предвиђено је 872.000 КМ за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања.

- За суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава са циљем технолошког развоја малих и средњих предузећа намијењено је 672.000 КМ, за набавку опреме за кабинете практичне наставе средњих стручних школа 200.000 КМ , што је дупло више него прошле године - наведено је из Одјељења за привреду.

Највећи број привредника из категорије малих и средњих предузећа прошле године је изразио интересовање за подстицај за суфинансирање набавке основних средстава, а тек незнатан број захтјева односио се на субвенције за преквалификацију радника.

Из Одјељења за привреду наведено је да су подстицаји за набавку средстава увећани, односно средства су пребачена са субвенције за преквалификацију како би изашли у сусрет што већем броју привредника за помоћ у набавци основних средстава.

За субвенције за самозапошљавање у овој години планирано је 250.000 КМ и право на њих ће моћи да остваре незапослени, који су од почетка године, до окончања јавног позива регистровали самостално предузетничку дјелатност као основно занимање, а да су претходно били на евиденцији Завода за запошљавање.