latinica  ћирилица
27/05/2019 |  14:31 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Аустрија: Поднесен захтјев за изгласавање неповјерења влади

Социјалдемократска партија Аустрије поднијела је захтјев за изгласавање неповјерења прелазној влади канцелара Себастијана Курца у аустријском парламенту и оптужила шефа Владе за непоштовање парламентарне дипломатије и жељу да сам влада земљом.
Аустрија - Фото: AFP
АустријаФото: AFP

Лидер СПО Памела Ренди Вагнер затражила је изјашњавање посланика о неповјерењу влади истакавши да политика Курца по други пут уводи Аустрију у нове изборе, јер није добио шта је желио, а то је да сам влада.

- Желите подршку за владу која нема парламентарну већину. Желите повјерење за владу коју чини само ОВП и то након што сте, без укључења опозиције, формирали владу - рекла је она.

Вагнерова је нагласила да се повјерење не може наметнути, већ се мора радом придобити, те да је то могуће само сарадњом са опозицијом

- Не уживате повјерење СПО и зато подносимо захтјев за изгласавање неповјерења влади - поручила је она.

На ванредној сједници парламента посланик СПО Јерг Лајхтфрид указао је да Курц, након избијања кризе у влади после афере у вези са челницима Слободарске партије, дјелује самостално и у разматрање излаза из кризе није укључио парламентарне партије.

- Влада Курца је доживјела крах и канцелар мора да сноси одговорност за актуелну ситуацију - истакао је он.

Лајхтфрид је указао да је биланс Курца на челу државе веома негативан, и да је за само двије године срушио двије владе, преносе медији.

Он је критиковао и реакцију Курца на објављивање видео-снимака који су срушили доскорашњег вицеканцелара и шефа ФПО Хајнц Кристијана Штрахеа, а тако и коалицију.

- Циљ му није био да ријеши ситуацију, већ да остане на власти. Познато је сада да је хтио да настави коалицију, тражећи само да министар унутрашњих послова из редова ФПО пређе на чело другог ресора - објаснио је он.

Лајхтфрид је додао да је без разговора са парламентарним партијама расписао једнострано пријевремене изборе, те да и о попуњавању мјеста у прелазној влади није разговарао са парламентарним партијама, већ је самостално донио одлуке.

Он је оцијенио да је Курц прекршио сва демократска правила.

Курц је одбацио све оптужбе и истакао да се након што је избила криза трудио да очува стабилност земље, али и расвијетли све у вези са видео-снимком, како у вези са изјавама Штрахеа, тако и ко стоји иза снимања.

Он тврди да је са представницима парламентарних партија водио разговоре о актуелној ситуацији и да је само од странке Неос добио захтјеве новој влади, док се други нису конструктивно понашали.

Курц је додао да ће грађани на изборима донијети одлуку ко ће водити земљу, а до тада одговорност сноси парламент.

- Уколико се ова сједница заврши као што очекујем, ми нећемо бити препрека новој влади и подржаћемо је у њеном раду - најавио је он, додајући да у септембру грађани одлучују о даљој судбини земље.