latinica  ћирилица
27/05/2019 |  16:44 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Парламентарни час са студентима Правног факултета

И ове године руководство Народне скупштине Републике Српске је са студентима Правног факултета из Бањалуке одржало Парламентарни час.

Студенти су се интересовали за практичне законодавне процедуре, план рада посланика и резултате недавне посјете предсједника Скупштине Недељка Чубриловића руској Думи.

Након краћег подсјећања на историјат и надлежности Народне скупштине Републике Српске, предсједник Недељко Чубриловић одговарао је на питања студената. Интересовало их је зашто посланици често посежу за хитном процедуром доношења закона, који ће најважнији акти бити разматрани до краја године и који су резултати недавне посјете руководства наше Скупштине највишем законодавном тијелу Руске Федерације.

- Наравно да смо појаснили да је добро да Република Српска има међународне контакте и да сарађује са парламентима појединих области и држава које су наклоњене Републици Српској - рекао је Чубриловић.

Студент друге године Правног факултета Марко Ромић посјету Народној скупштини Републике Српске оцјењује вишеструко корисном.

- Студенти Правног факултета ће бити не само представници народа у посланичким клупама, него ће представљати и стручне тимове за израде закона и других прописа у Републици Српској - каже Марко.

Већина студената, који су, у оквиру практичне наставе, сједили у посланичким клупама, каже да редовно прати сједнице Народне скупштине.

- Пратим редовно колико стигнем од факултетских обавеза. Настојим да пратим не само из политичких разлога, него и тих правних да видимо како функционише та процедура усвајања закона у Парламенту - додаје Игор Мирјанић, студент друге године Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

Традиционалном Парламентарном часу су присиствовали студенти друге и треће године Правног факулета.