latinica  ћирилица
27/05/2019 |  17:04 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Удружење судија Српске: Створена атмосфера јавног линча

Удружење судија Републике Српске огласило се данас поводом објављивања видео снимка на порталу Журнал инфо којим се у контекст ставља предсједник ВСТС Милан Тегелтија.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

У овом удружењу сматрају да је овим чином у медијима створена атмосфера јавног линча.

- Претпоставка невиности је основни постулат демократског друштва који морају поштовати сви и која се односи на свакога, укључујући носиоце правосудних функција, па тако и предсједника ВСТС-а - стоји у саопштењу.

У Удружењу судија Српске сматрају да би све околности у овом случају трабало да провјери надлежно тужилаштво и да се процесуирају сва одговорна лица.

- Надлежно тужилаштво свој посао мора радити у миру без било какве врсте притисака од стране политичких личности и медија. За сва понашања носиоца правосудних функција, укључујући и чланове и предсједника Савјета, предвиђене су процедуре утврђивања одговорности и оне се морају поштовати - истичу у Удружењу.

У саопштењу се додаје да никакви ванинституционални облици притиска на чланове и предсједника ВСТС нису дозвољни и дају пуну подршку ВСТС у његовим одлукама које ће, како истичу, безрезервно поштовати.