latinica  ћирилица
27/05/2019 |  18:42 | Аутор: СРНА

Поднесена нова тужба против Порошенка

Украјинском Државном бироу за истраге предата је изјава која садржи оптужбе за ометање рада правосудних органа, усмјерене ка бившем предсједнику Украјине Петру Порошенку, изјавио је адвокат Андреј Портнов.
Петро Порошенко (Фото: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service) - Фото: AP
Петро Порошенко (Фото: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service)Фото: AP

Он је подсјетио да се против Порошенка већ воде истражни процеси због велеиздаје, прања новца, злоупотребе положаја и утаје пореза, те да је данас предата четврта изјава са оптужбама против бившег украјинског лидера.

Портнов, који је вршио дужност замјеника шефа кабинета бившег предсједника Виктора Јануковича, каже да посједује још десетине сличних изјава, али да планира да се у наредних неколико седмица усредсреди на "вршење информационог притиска на агенције за спровођење закона и припремање захтјева, петиција и другог материјала повезаног са четири већ постојеће тужбе", јавио је ТАСС.

Биро је раније покренуо истрагу против Порошенка, након што га је Портнов оптужио за велеиздају у вези са инцидентом у Керчком мореузу у новембру, када је руска Федерална служба безбједности /ФСБ/ заплијенила три пловила украјинске морнарице и ухапсила чланове посаде.