latinica  ћирилица
27/05/2019 |  19:10 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Да ли је Тужилаштво БиХ саслушало инспектора СИПЕ Марка Панџу?

Још нема информација из Тужилаштва БиХ да ли је у предмету "Алешевић" саслушан инспектор СИПЕ Марко Панџа, због наводног мита за посредовање у правосудном спору. У фокусу јавности данас је министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић на чију адресу пристижу тужбе за клевету и оптужбе за непотизам, корупцију и злоупотребу службеног положаја.

Истовремено, Мектић позива на, полицији ненајављене, протесте у сриједу, пред правосудним комплексом у Сарајеву.

Великокладушки привредник и "сниматељ" Нермин Алешевић, који је наводним давањем мита СИПИ-ном инспектору Марку Панџи доспио у жижу јавности, симптоматично, затражио је имунитет!?

И то објавио путем друштвених мрежа. Напрасно, постало му је и важније учешће на протестима испред зграде ВСТС-а, него рјешавање започетих истражних радњи у наводној афери!? Да ли ће као "давалац мита" тражену правну заштиту и добити, Тужилаштво се, још не изјашњава!

Али "сниматељ" Алешевић, ће у сриједу поново пут Сарајева! Да се придружи "револуционару" Драгану Мектићу, који је са двојне функције министра – посланика, и из – извршно-законодавне власти, позвао на "рушење" судске! Но, случајно су ваљда, заборавили вербални "законољупци" да Закон испоштују и протесте на које позивају, обавезно најаве полицији.

- Пет дана је по Закону о јавном окупљању рок за пријаву а у изузетним случајевима је 48 сати. Немамо званичну најаву скупа, ми имамо сазнања из медија везано за све то, ми ћемо предузети мјере и радње у складу са законом - каже Сувада Кудлија портпаролка Кантона Сарајево.

А како протести нису по законским нормативима ни најављени ни одобрени Високо судско и тужилачко вијеће ће, баш у сриједу у свом сједишту, по "закону" одржати сједницу! За могуће одгађање или привремено измјештање, нема законског разлога, кажу у Савјету! Пред пројектованим притисцима неће посустати, а Тужилаштву свесрдно препуштају да оконча започете истражне радње и евентуално покрене одговорност.

Из Удружења судија Српске, подсјећају да су сви "невини" док се не докаже другачије, и да никакви ванинституционални облици притиска на чланове и предсједника ВСТС-а нису дозвољени. Исто казује подсјећа револуционара Мектића искусни адвокат Асим Црналић.

- Он се идентифицирао као особа која позива грађане на протесте.

О томе не вриједи уопште ништа рећи. Сваки разуман човјек може оцијенити правилност таквог поступка. Што се тиче протеста других грађана пред Судом БиХ, ја морам рећи јавно да не одобравам никакав притисак на суд било ко га радио - напомиње Црналић.

Но "правдољубиви" Мектић не посустаје. Од како је недавно "открио" чари твитера, "заборавио" је на мигрантску кризу и годинама јалово најављивано "хапшење крупних риба" и "импресивним" вокабуларом изречену борбу против криминала, корупције...

И док се он више него вулгарним и јавној личности непримјереним “твитовима” обрачунава са политичким неистомишљеницима, из Министарства на чијем је челу пљуште оптужбе на Мектићеву адресу. Управо због криминала, непотизма, корупције...

Једно такво упозорење у форми опширног писма запослених у Министарству безбједности освануло је и јутрос.

У њему подсјећају "заборавног министра моралисту", како је, још док је директоровао у Служби за послове са странцима, у истој запослио властитог зета. Како је његов тадашњи замјеник из Службе Изет Низам хапшен због проневјере 700.000 марака током изградње сједишта Службе. Питају запослени "моралну вертикалу" и како је реализован пројекат прекограничне сарадње БиХ и Црне Горе? Шта је претходило набавци опрема за Граничну полицију из донације Чешке амбасаде вриједне милион евра. Питају и како су у том истом министарству "освитале" супруге и браћа Мектићевих кумова и пратилаца. Импутирају запосленици свом претпостављеном и непримјерене афере са малољетним особама женског пола. Да ли је све побројано, разлог Мектићеве борбе за правосуђе!? Или пак , небројене већ поднесене или пресуђене кривичне пријаве за клевету!? А ни сам, како признаје не зна колико их је.

И како год да се заврши ова наводна афера, она претходна о случају “селефије” у којој су исти аутори тврдили како Хрватска СОА врбује и наоружава бх. држављане, полако пада у заборав. Давно обећани одговори јавности водећих бх. безбједњака, никада нису подастрти.

За то вријеме поједини сарајевски политички и медијски центри моћи, Мектића цитирају "од зареза до зареза". И некако синхронизовано, лидер СДА Бакир Изетбеговић позива да се "заустави" напад тужилаштава БиХ на најбоље синове и "браниоце" Босне! Случајно или не!?