latinica  ћирилица
27/05/2019 |  19:48 ⇒ 28/05/2019 | 10:53 | Аутор: dnevni avaz

Дебевец: Најављени протести представљају безбједносни ризик по Суд БиХ

Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ, упутио је данас писмо Мирсаду Вилићу, директору Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Перици Станићу, директору СИПА-е, али и Адмиру Катици, министру МУП-а Кантона Сарајево, сазнаје Аваз из поузданих извора блиских сигурносним структурама.
Ранко Дебевец - Фото: dnevni avaz
Ранко ДебевецФото: dnevni avaz

Повод за писмо је најава могућих грађанских протеста/демонстрација испред комплекса правосудних институција Босне и Херцеговине у којем тражи од челника полицијских агенција да се успостави вањско осигурање комплекса, а ради заштите Суда БиХ.

- Свједоци смо појачаног медијског извјештавања у односу на Високи судски и тужилачки савјет БиХ, који је смјештен у згради Државног суда, те могућих грађанских протеста (демонстрација) у наредним данима. Наведено носи и безбједносни ризик по Суд Босне и Херцеговине, судије, особље, архив и друго – истакао је Дебевец у писму.

Како се у писму појашњава, Судска полиција БиХ штити капије комплекса и унутрашњи простор, али нема овлаштења даље од периметра капије око три четири метра.

- Сматрам неопходним позвати Вас да, у границама овлаштења институција којима руководите, организујете вањско осигурање комплекса правосудних институција Босне и Херцеговине, с циљем заштите Суда БиХ и како би се осигурали несметано обављање свакодневних послова, приступ странака и друго, уколико и дође до грађанских протеста (демонстрација) – истакнуто је.

Насилне демонстрације

Такође, како је навео Дебевец, "сматрам неопходним информирати Вас да Судска полиција не располаже довољним капацитетима да би се заштитила зграда од могућих насилних демонстрација и евентуалних покушаја упада у зграду.

Посебно Вас молим да водите рачуна о огромном периметру комплекса и великом степену сигурносног ризика и опасности за зграду и многобројне запослене у случају измицања контроли ових демонстрација, због чега апелујем дислокацију мјеста демонстрација на друго, сигурније мјесто. Не располажем конкретним и провјереним информацијама, као што су вријеме, тачна локација и бројност грађана, те стога сматрам неопходним позвати Вас да одмах распоредите одређен број особа ради праћења ситуације - истакнуто је.