latinica  ћирилица
27/05/2019 |  20:24 | Аутор: СРНА

Добој: Расте број обољелих од Лајмске болести

Љекар Дома здравља у Добоју Загорка Павловић рекла је да расте број обољелих од Лајмске болести коју узрокује ујед зараженог крпеља, те да је ова болест и даље у запећку код здравствених радника.
Крпељ (Фото: Thinkstock) -
Крпељ (Фото: Thinkstock)

Павловићева је прије вечерашњег предавања "Знате ли шта је Лајмска болест или борелиоза", рекла новинарима да се сваке године у Европи региструје 85.000 нових случајева Лајмске болести, а према истраживању спроведеном у Бањалуци од укупног броја испитаних крпеља више од 37 одсто је заражено.

Павловићева упозорава да се здравствене тегобе код пацијената јављају и након неколико година од уједа зараженог крпеља, а као отежавајућу околност наводи непостојање типичних симптома како инфекција била препозната.

Љекар породичне медицине Сандра Живак Мијатовић упозорава да је важно да се пацијенти са уједом крпеља јаве на вријеме у здравствену установу, како би се препознало да ли је крпељ заражен или не и тако избјегле компликације.

Она препоручује да се приликом самоиницијативног вађења одстране сви дијелови крпеља дезинфикованом пинцетом или иглом, а потом убодено мјесто дезинфикује медицинским алкохолом.

Мијатовићева наводи да нема правилиности гдје се крпељ качи за тијело и препоручује да се изврши преглед тијела одмах након боравка у природи.

Она каже да се Лајмска болест лијечи антибиотицима, а да процес излијечења може бити брз уколико је зараженост утврђена на вријеме, у супртоном лијечење може бити вишегодишње у зависности од компликација и који су системи захваћени.

Тридесетшестогодишња Маја Младеновић која је обољела од Лајмске болести каже да је прије шест година уочила прве симптоме - губитак слуха на десној страни, након тога болове у зглобовима, проблеме са памћењем, те анксиозност.

- Ишла сам од љекара до љекара, док на једном прегледу ортопед није посумњао на Лајмску болест, што су налази и потврдили - рекла је Младеновићева, те додала да је борба са обољењем јако тешка.

Дом здравља у Добоју организовао је предавање отворено за јавност "Знате ли шта је Лајмска болест или борелиоза".

Лајмска болест - борелиоз је инфективна болест узрокована бактеријом Борелиа бургдорфери коју преносе заражени крпељи.

Инфекција може довести до хроничног, мултисистемског обољења које може захватити сваки орган - кожу, срце, око, јетру, зглобове и централни нервни систем, те довести до бројних здравствених компликација.

Лајмска болест се клинички манифестује појавом локалног отока и црвенила на месту убода и то од три до 32 дана након уједа. Код 50 одсто пацијената идентичне промене се могу јавити на другим дијеловима тијела, а код 15 одсто пацијената кожне промјене могу да изостану.

Поред промјена на кожи могу да се јаве температура, језа, малаксалост, главобоља, регионално увећање лимфних жљезда.

Уколико се болест не препозна и не лијечи на вријеме, након неколико недјеља развија се други стадијум са неуролошким симптомима, појавом болова у зглобовима и кардиолошким симптомима, а уколико се и у овој фази болест не третира након више мјесеци или година она улази у трећу фазу са тешким неуролошким испадима, промјенама на зглобовима и кожи.