latinica  ћирилица
27/05/2019 |  22:09 ⇒ 28/05/2019 | 07:56 | Аутор: РТРС

Укрштеница: Да ли је потребно увести казну доживотног затвора у Српској? (ВИДЕО)

Након што је у Србији уведена казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела, сличне иницијативе појавиле су се и у Републици Српској. Гостујући у нашој емисији Укрштеница шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић, каже да ће ова странка тражити да казна доживотног затвора буде уведена за убице и силоватеље дјеце, убице трудница и немоћних, без могућности помиловања.
Укрштеница - Фото: РТРС
УкрштеницаФото: РТРС

Струка сматра да су постојеће казне, које у одређеним случајевима износе и 45 година затвора, адекватне и у складу са европским конвенцијама.

- Прије доношења закона треба да отворимо тему и да разговарамо и ми из политике и из струке, прођемо јавне расправе, што у коначници треба да доведе по мом мишљењу, и по мишљењу колега из СНСД,  до тога да се усвоји исти закон као у Србији - поручио је Жунић.

Професор кривичног права и посланик СДС у НСРС Иванка Марковић сматра да Република Српска има добре мјере и рјешења.

- Ми смо 2017. године увели онемогућавање ублажавање казне код обљубе, код немоћних, трудница. Увели смо ограничења за осуђене. Овдје се поставља питање – да ли ми штитимо наше грађане усвајањем нових рјешења или примјењивањем закона? - истакла је она.

Отац Тијане Јурић, Игор Јурић истакао је да стоји иза свега што је до сада Фондација поднијела.

- Мислим и да грађани стоје иза тог захтјева. Када причамо о томе да ли је он важан, јесте, да ли ће помоћи деци и грађанима, хоће. Када причамо о бројкама, ја не знам, али могу да кажем да је прије измјена закона био велики број повратника - нагласио је он.

Видео погледајте и на сљедећем линку.