latinica  ћирилица
29/05/2019 |  19:28 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Економисти дали савјете младима како покренути властити посао

Како покренути властити посао и бити успјешан у њему, била је тема конференције "Запосли се, покрени свој бизнис". Искуства и савјете младима, пренијело је 14 говорника у три панел дискусије.

ИТ сектор једна од најпопуларнијих бранши за младе који почињу да се баве властитим бизнисом. У развој овог сектора велике наде полажу и у Влади Српске, каже министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Рајчевић је рекао да је идеја ове конференције да се подстиче останак младих у Српској уз самозапошљавње.

- Министарство је да би дошло до што више високообразованих и квалификованих људи који се могу укључити у процесе ИКТ предузетништва покренуло програм ИКТ преквалификације, као и многе друге - додао је Рајчевић.

Осим иновација, за покретање властитог посла најважнији су храброст и упорност, а затим долази и успјех, поручили су учесницима организатори конференције.

Предсједник Удружења младих економиста Републике Српске Горан Вучић рекао је да су ове године окупили 14 успјешних предузетника из приватног и јавног сектора који су својим примјером и знањем младим економистима показали практични дио пословања.

- Ови предузетници ће сигурно мотивисати младе да остану у Српској и да се покушају остварити у пословном смислу - додао је Вучић.

Према његовим ријечима, млади у Српској су заинтересовани за покретање свог посла и жељни су знања.

- У оквиру ИТ сектора тренутно је најбоље покренути пословање, али све привредне дјелатности су отворене. Имамо успјешне примјере и у пољопривреди, воћарству и производњи - додао је Вучић и поручио да млади треба да се остваре у послу који воле.

Конференцију "Запосли се, покрени свој бизнис", већ трећу годину организује Удружење младих економиста. Циљ им је подстицање предузетничког духа и свијести о томе да је и на нашим просторима успјех могућ.