latinica  ћирилица
02/06/2019 |  18:53 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Станари: Пословном зоном привлаче инвеститоре да улажу и отварају нова радна мјеста

Општина Станари гради пословну зону како би привукла инвеститоре да улажу и отварају нова радна мјеста.

Пословна зона биће спремна до септембра, а могла би обезбиједити најмање 150 радних мјеста.

Термоелектрана у Станарима окосница је развоја најмлађе општине у Српској, али не смије бити и једина,па су надлежни одлучили да шансу дају заинтересованим инвеститорима. Три производне хале већ ничу и до септембра око 5.000 квадрата биће на располагању привредницима.

- Треба да се заврши до септембра, да буде вањско уређење, паркинг, прикљчуне саобраћајнице, комплетно опремање од струје до воде - рекао је Душан Панић начелник општине Станари.

Што прије биће расписан и јавни позив инвеститорима са цијенама закупа које су, како кажу, најповољније у окружењу.

- Гледало се у окружење да те цијене буду далеко повољније, ниже и обрађивачи који су то прерачунавали гледали су да то стимулативно дјелује на будуће инвеститоре - истакао је Остоја Стевановић предсједник СО Станари.

Драгомир Видовић одборник додао је да је цијена прихватљива.

- Имајући у виду, ако гледамо окружење гдје је то знатно скупље по квадрату у окружењу. А, ако буде потенцијалних инвеститора гдје је то оправдано постоји могућност да се донесе и друга одлука око нижих цијена - додао је Видовић.

Инвеститорима који одлуче да у Станарима развију посао општина ће понудити погодности закупа, зависно од тога колико радника запосле. Размишља се и о варијанти да инвеститори сами граде пословне објекте.

- Ми нудимо, а има још у тој инудстријској зони три гдје ћемо дати земљиште да потенцијални инвеститори праве као што ради Дервента, Прњавор, а надам се да ћемо ми бити још повољнији - додао је начелник општине Станари.

За градњу пословне индустријске зоне општина Станари до сада уложила је више од милион марака. Тим новцем покривен је откуп земљишта и изградња и комплетно опремање производно-пословних хала.