latinica  ћирилица
05/06/2019 |  09:37 ⇒ 10:47 | Аутор: РТРС

Активан чак 21 камп вехабија у БиХ!

Тренутно у БиХ постоји чак 21 параџемат, вехабијски камп који не признаје законе Исламске заједнице и живи по сопственим правилима, а за које безбједносни стручњаци тврде да представљају велику опасност по безбједност Сарајева и Бањалуке, али и читавог региона!
Вехабија - Фото: Screenshot
ВехабијаФото: Screenshot

Исламска заједница у БиХ тврди да већина људи у параџематима нису заговорници тероризма, али наглашава да ће будно пратити активности у овим камповима, што довољно указује на озбиљност ситуације.

Мухамед Јусић, савејтник реис-ул-улеме за односе са медијима, каже да ће се Исламске заједница и даље бавити параџематима, потврђујући индиректно да постоје радикални људи у њима.

- Овом појавом и даље ћемо се бавити на начин да ћемо са свим појединцима који наступају у име ислама водити дијалог и љубоморно чувати традиционално исламско учење на овим просторима. Истовремено, сваки екстремизам, ширење мржње и милитантизам осуђиваћемо без обзира на то од кога долази. Никада нећемо правити подјелу на "добре" и "лоше" екстремисте, на оне "наше" које толеришемо и "њихове" које осуђујемо - истиче Јусић, додајући да већина људи у параџематима не заговара тероризам.

Коментаришући ове наводе, Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност у Бањалуци, каже да параџемати представљају инфраструктуру из које долазе највеће безбједносне претње по БиХ.

- Будите сигурни да у тим шеријатским енклавама не живе босански амиши, како неки настоје их да представе, већ људи који не признају законе земље у којој живе и који су врло активни у прихвату повратника из Сирије. Параџемати су велика пријетња по Исламску заједницу у БиХ и врло су радикални у односу према њеним службеницима. Овај проблем се, међутим, гура под тепих... А сваки час сазнамо да је њемачка полиција у БиХ депортовала групу екстремиста због припреме терористичких напада - упозорава Ћеранић.

Галијашевић: Обучавају џихадисте

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић тврди да су параџемати стални извор пријетње управо због идеологије радикалног и политичког ислама.

- Паралелни џемати били су центри из којих су џихадисти одлазили на ратиште у Сирију и Ирак. Тај израз је, у ствари, еуфемизам за једну форму вехабијских кампова у којима се дешавају обуке. Није то само нека изолована заједница - наводи Галијашевић.

Извор: Информер