latinica  ћирилица
05/06/2019 |  10:22 ⇒ 24/07/2019 | 12:03 | Аутор: СРНА

Илић: Провјеравамо да ли је загађено и земљиште изван Инцела

Еколошки инспектори су из Пословне зоне Инцел у Бањалуци до сада узели укупно 39 узорака земљишта које детаљно анализирају, међу којима су два узорка дворишта оближњих кућа због сумње да је и та земља загађена јер се налази надомак мјеста гдје су пронађени уље пирален и опасни тешки метали, рекао је директор Института за заштиту и екологију Републике Српске Предраг Илић.
Инцел - Фото: РТРС
ИнцелФото: РТРС

Илић је додао да ће наредних дана инспектори наставити са узимањем узорака, тако да се резултати анализа не могу очекивати до краја идуће седмице.

- Ријеч је о узорцима узетим са површинског слоја земље, од 25 центиметара, јер је то слој са којег се загађење шири вјетром и веома лако може прећи на оближње пољопривредне површине - рекао је Илић за данашњи Глас Српске.

Према његовим ријечима, инспектори узимају узорке за дубинске анализе, до 50 центиметара, и то на локацијама гдје су већ нашли загађујуће материје.

Он је додао да је Пословна зона Инцел старо, давно пропало индустријско земљиште које је иза себе оставило велике количине отпадних уља и хемикалија.

- Иницијатор анализа био је недавни пожар код некадашње Енергане, када су се запалили отпад и пираленско уље. Институт је у априлу узео осам узорака у Инцелу. Четири за Пословну зону Инцел, два за фирму Бил колор метал и два за Лукић-инвест Бањалука. То је урађено према налогу градског еколошког инспектора, јер се потенцијално сумњало да на тим локацијама постоји велики извор загађења - рекао је Илић.

Он је истакао да су урађене анализе за ПЦБ /пирален/, ТПХ, олово, никл, бакар, кадмијум и живу и у свих тох осам узорака су констатоване велике концентрације пиралена и других загађујућих материја.

Уколико буду откривене и нове локације загађеног земљишта, каже Илић, комплетни извјештаји биће достављени свим правним лицима у Инцелу, граду Бањалука, као и надлежним инспекцијама.

Он је поручио да је ово прилика да се то питање ријеши и санира заједничким снагама јер је ријеч о опасним материјама.