latinica  ћирилица
05/06/2019 |  11:03 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Представа "Млијеко" одиграна у Требињу

У Требињу је одиграна представа "Млијеко" бањалучког студентског позоришта, настала према драмском тексту Василиса Коцикануриса , а у режији Слободана Перишића.

Представа је дио пројекта "Млијечни пут кроз Републику Српску", који ће бити представљен у пет општина Српске, а који је подржало Министарство просвјете и културе.

У едстави "Млијеко" осликана је потресна породична прича о породици која је емигрирала из Русије у Грчку, међусобном сукобљавању и неприлагођености према околини.

Ово је психолошка прича о недостатку љубави, патњама "малог човјека" и вапајем за заштитом у хладном и суровом свијету.

- Овде ми причамо о проблемима са којима се сусрећу неприлагођени људи, који не живе по туђим правилима, не живе онако како околина од њих очекује да живе - каже глумац Бојан Колопић.

Пројекат "Млијечни пут кроз Републику Српску" подржава децентрализацију позоришне умјетности у неразвијеним општинама у Српској.

Представа је изведена у Мркоњић Граду и Рибнику, а предстоје извођења у Сребреници и Шамцу.

Требиње, на пола пута, нису заобишли због богате културне традиције и бројне позоришне публике.

- Направили смо и хуманитарну причу. Компанија Млијекопродукт је наш сарадник и партнер у представи, а пошто се представа зове "Млијеко" један или два пакета млијека у свакој овој општини иду у руке угроженим породицама, са више дјеце - истакао је Александар Пејаковић, продуцент представе 

Представа "Млијеко" вишеструко је награђивана а бројне награде освојили су и на фестивалу "Златни витез" у Москви.

Ово је било њено 26 извођење, а премијерно је изведена у фебруару 2017. године.