latinica  ћирилица
06/06/2019 |  12:05 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Вишковић у Новом Саду: Потребно веће привредно и инфраструктурно повезивање (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас у Новом Саду са предсједником Покрајинске владе Војводине Игором Мировићем.
Вишковић у Новом Саду - Фото: РТРС
Вишковић у Новом СадуФото: РТРС

Након разговора, Вишковић и Мировић су потписали Анекс протокола о сарадњи.

Вишковић и Мировић потписали споразум о сарадњи (Фото: РТРС)

Вишковић је рекао да је потребно веће привредно и инфраструктурно повезивање Републике Српске са Србијом, чија се помоћ Српској транспарентно троши, а грађани су више него захвални на томе.

Он је истакао да је важно што је у разговору са Мировићем оцијењено да се у суштини "одмакло од папира и приче и кренуло у конкретне мјере, договоре и дјела".

- Нас у Српској радује сваки успјех који се дешава у Србији и Војводини и посебно смо обрадовни повезивањем путном инфраструктуром - рекао је Вишковић.

Он је навео да је на састанку добио информацију да ће се већ сутра у Новом Саду разговарати о изградњи дијела ауто-пута од Новог Сада према Руми, а онда даље слиједи повезивање од Шида према Бијељини, Добоју, одакле постоји већ изграђен ауто-пут до Бањалуке.

Истакао је да је жеља у Србији и у Српској да се у наредних неколико година изграде путеви који би повезивали Бањалуку, Нови Сад и Београд.

Вишковић је рекао да је на састанку било ријечи и о сарадњи по питању лијечења грађана Српске који не могу добити адекватну здравствену заштиту у капацитетима у Српској, тако да имају идентичну његу у Клиничком центру у Новом Саду као и грађани Војводине, те да су разговарали и о повезивању универзитета.

Премијер Српске је у Привредној комори Војводине присуствовао "Пословном форуму са Републиком Српском", те отварању "Сајма завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу" на којем се представља и Туристичка организација Републике Српске.

Вишковић у Привредној комори Војвосине (Фото: РТРС)

Вишковић је изразио увјерење да ће на првом "Завичајном сајму" привредни субјекти Српске и Војводине наћи заједнички језик за сарадњу, за отварање заједничких капацитета и проширење призводње на обје стране, а можда и у заједничком наступу на европским тржштима.

- Морамо признати и бити реални, не треба да гурамо главу у пијесак и да не признамо чињеницу да нам људи, поготово из мањих, неразвијених средина одлазе. То се дешава у Српској и Србији, али и другим просторима - рекао је Вишковић.

Он је навео да је с циљем заустављања одласка људи и повећања стандарда грађана, потребно привредно повезивање и што више радних мјеста, боље плате и стандард грађана.

Вишковић је рекао да је са подручја Републике Српске, из Српске Крајине, велики број становника дошао у Војводину послије Другог свјетског рата, напомињући да и данас постоје на неки начин миграције из Посавине и Подриња, одакле људи долазе у Војводину да се школују и раде.

- Му смо у суштини један народ кога повезује ријека Дрина, не желимо да нас дијели, него спаја. Изградњом новог моста на Рачи, који ће радити Србија, на неки начин то ће се и у фактичком смислу повезати - додао је Вишковић.

Састанак у Новом Саду (Фото: РТРС)

Вишковић је пренио Мировићу и захвалност за досадашњу помоћ влада Србије и Војводине Српској, напомињући да је само у посљедњих неколико година, од 2014. године, у виду донаторских средстава од Владе Србије, захваљујући њеном предсједнику Александру Вучићу, Српска добила нешто више до 30 милиона евра.

Он је додао да је само у овој години Србија издвојила 9,3 милиона евра за конкретне пројекте у 50 локалних заједница у Српској.

Вишковић је поручио грађанима Србије да се новац пореских обвезника Србије троши на транспаретан начин у Српској, да се ради на обнови вртића, болница, домова здравља, школа, водовода...

- Сви који сумњају како се тај новац троши, ја их позивам, бићу им домаћин, све ћу их одвести од једног до другог пројекта да виде и сниме. Поручујем грађанима Србије да су грађани у Републици Српској више него захвални за помоћ Србије која долази у Српску - истакао је Вишковић.

Он је додао да грађани Српске кроз те пројекте не виде само новац, него осјећају припадност матици Србији.

Дочек премијера Вишковића (Фото: РТРС)

Мировић је рекао да је сарадња са Републиком Српском не само приоритет Србије и Војводине, већ и питање националне свијести.

- Сарадња са Републиком Српском није само приоритет за све нас, који чинимо дио политичког живота у Србији и Војводини, већ и нешто више од тога. То је и обавеза и питање националне свијести и жеље да се објединимо на културном, научном, економском и сваком другом пољу. То је наш задатак и данас и у будућности - рекао је Мировић.

Он је рекао да данашњи разговори, током којих је потписан Анекс два Уговора о сарадњи између Републике Српске и АП Војводине, имају и дубљи стратешки смисао и поручио да ће се на томе радити и наредних година у све већем обиму.

Мировић је навео да биланс састанака у протекле три године и конкретних дјела, представља врсту потврде нове политике.

Он је рекао да је данас разговарано о животним питањима - сарадњи у области здравства, клиничких центара у Бањалуци и у Новом Саду, као и сарадњи универзитета и начинима за подизање економске сарадње на виши ниво.

РТРС/СРНА