latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:43 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Голић: У развој србачке општине уложено више од 50 милиона КМ

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Српцу да је Влада Српске у ову локалну заједницу уложила више од 50 милиона КМ за реализацију инфраструктурних пројеката значајних за развој.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Ту нису урачуната улагања након поплава нити појединих министарстава. Један од примјера јесте Средњошколски центар Петар Кочић чији кров је саниран средствима Владе, а издвојено је више 250.000 КМ - рекла је Голићева новинарима након састанка са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем.

Она је истакла да ће у наредном периоду за санацију Средњошколског центра, енергетско опремање објекта и термичку изолацију бити издвојено више од 600.000 КМ, али и да ће бити саниран кров у једној од локалних школа.

- Разговарали смо и о збрињавању комуналног отпада, јер на подручју ове општине од 1991. године постоји дивља депонија и поставља се питање како да је затворимо. Наћи ћемо најбоље рјешење да би овај проблем био ријешен, а за почетак смо набавили вишенамјенски камион - додала је Голићева, која је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, који је присуствовао састанку, нагласио је да је разговарано и о потреби санације и изградње насипа да би биле спријечене поплаве.

- Тренутно реализујемо пројекат санације црпне пуме Повелич за шта је издвојено 700.000 КМ. Разговарали смо и о реализацији пројеката у обасти шумарства и пољопривреде, а у посљедњих неколико година је на основу субвенција уплаћено око шест милиона КМ пољопривредницима и константно се овај износ повећава - рекао је Пашалић и навео да су реконструисани и сеоски путеви, међу којима је пут у Ресавцу.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић каже да је финансијска ситуација у општини Србац стабилна, а задужења у складу са законом, што је значајно за развој.

- Оно што је важно јесте да је Фонд солидарности затражио да локалне заједнице доставе број домаћинстава која су поплављена приликом посљедњег невремена. Биће им исплаћено по 5.000 КМ, као што је било 2014. године - рекла је Видовићева.

Драгосављевић је оцијенио да општина Србац има успјешну сарадњу са Владом Републике Српске и изразио увјерење да ће бити настављена на добробит грађана.

- На састанку смо разговарали о питањима значајним за развој општине. Разговарали смо о ситуацији у области шумарства, пољопривреде, али и збрињавању еколошког огтпада и додатних улагања у развој општине - рекао је Драгосављевић.