latinica  ћирилица
06/06/2019 |  14:05 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Неформирање власти кочи напредак на европском путу

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк сматра да је кључни разлог спорог напредовања БиХ према ЕУ неформирање власти на нивоу БиХ, у Федерацији БиХ и појединим кантонима.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

- Без формираних власти врло је тешко да пређемо са "мишљења на дјела" - рекао је Вигемарк новинарима у Бањалуци, гдје је учествовао у јавној дебати о изазовима и могућностима процеса приступања ЕУ.

Вигемарк је навео да у мишљењу Европске комисије о апликацији БиХ за чланство у ЕУ није прописан било какав пут како ова питања рјешавати, осим у дијалогу.

Он је подсјетио да је у мишљењу о апликацији потврђено да БиХ може постати чланица, али да треба да уради још много ствари.

Вигемарк је изразио је увјерење да су грађани у БиХ заинтересовани за теме које се тичу животних питања, а не политичких.

- Вјерујемо да су грађани у БиХ заинтересовани да чују више разговора о економским приликама, радним мјестима, образовању, здравству, безбједности и генерално да се више разговара о бољој будућности, а не о неким темама које доминирају политичким дискурсом - истакао је специјални представник ЕУ.

Он је рекао да ће на јавној дебати разговарати са грађанима Бањалуке и Републике Српске о ЕУ и шта она за њих представља.

- Ми смо овдје да од грађана чујемо које су то њихове забринутости, шта ЕУ представља за њих, који су начини да они сами преузму иницијативу да искористе процес европских интеграција како би унаприједили свој животни стандард према стандарду ЕУ - истакао је Вигемарк.

Коментаришући могуће измјене Закона о полицијским службеницима у Кантону Сарајево, Вигемарк је поручио свим нивоима власти у БиХ да, када је ријеч о измјенама било којег дијела законодавства, треба да имају на уму да је БиХ у једној фази односа са ЕУ након подношења апликације за чланство.

- Да би остварила даље искораке на европском путу, БиХ је потребно да се сваки пропис разматра у контексту усклађености са правном тековином ЕУ, односно са стандардима који постоје у одређеним областима. Исто важи и за прописе о полицијским снагама било да је ријеч о Кантону Сарајево или Републици Српској - додао је Вигемарк.

Дебати су присуствовали предузетници, привредници, чланови организација цивилног друштва, представници академске заједнице, млади, те представници локалне заједнице.