latinica  ћирилица
06/06/2019 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Идентификовани посмртни остаци седморо Срба

У Загребу је идентификовано седам лица српске националности страдалих на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине у рату деведесетих година прошлог вијека, саопштено је из Документационо-информационог центра Веритас.
Веритас (фото: veritas.org.rs) -
Веритас (фото: veritas.org.rs)

Веритас је навео да су ова лица идентификована прошле седмице.

Идентификован је Ђуро Бубало /80/ из Личког Петровог Села код Коренице, чији су посмртни остаци ексхумирани у октобру 2018. године из појединачне гробнице Плитвичка језера.

Веритас је навео да су идентификовани и Илија Кордић /63/ и његов брат Стојан Кордић /65/ из Рудопоља код Оточца, чији су посмртни остаци ексхумирани у октобру 2018. године из појединачне гробнице у Рудопољу.

Идентификован је Ђорђе Мамузић /37/ из Подвелебита код Грачаца, чији су посмртни остаци ексхумирани у октобру 2006. године из групне гробнице у Житнику, као и Жељко Узелац /35/ из Залужнице код Оточца, чији су посмртни остаци ексхумирани у октобру 2018. године из групне гробнице у Водотечу.

Веритас је навео да је идентификован и Раде Ралић /41/ из Блата код Плашког, чији су посмртни остаци ексхумирани у октобру 2018. године из појединачне гробнице у Оточцу.

У саопштењу је наведено да су сви страдали у акцији "Олуја" у августу 1995. године.

Идентификована је и Ана Крајновић /60/ из Кусоња код Пакраца, чији су посмртни остаци ексхумирани у децембру 2000. године из појединачне гробнице у Кусоњама, а која је страдала у децембру 1991. године.

Веритас је истакао и да су према саопштењу ресорног хрватског министарства, прошле седмице у Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу идентификовани посмртни остаци шест лица страдалих 1995. године, који су ексхумирани из асанацијских гробница са подручја Личко-сењске жупаније, те једног лица из Пожешко-славонске жупаније.

Указали су да у том саопштењу нису наведена имена идентификованих, као ни њихова национална, нити било каква друга припадност, те да је због тога овај центар саопштио да је ријеч о лицима српске националности.

Управа за заточене и нестале при ресорном хрватском министарству спровела је још неколико сличних идентификација, чија имена до сада нису објављена, наведено је у саопштењу.

Веритас је навео да је ријеч о Милошу Рабљеновићу /73/ из Јовца код Петриње, који је идентификован 1. априла 2016. године, Стојану Драшковићу /66/ из Селишта код Глине, идентификованом 15. децембра 2017. године и Милу Цревару /52/ из Цреварске стране код Вргинмоста, који је идентификован 23. априла прошле године.

- То су и Миладин Вучковић /62/ из Лаповца код Слуња, идентификован 23. априла 2018. године, Петар Маљковић /43/ из Мајског Тртника код Глине, који је идентификован 11. децембра 2018. године и Драгица Мраовић /65/ из Чремушнице код Вргинмоста, идентификована 11. децембра 2018. године - наведено је у саопштењу.

Они додају и да је међу њима и Миленко Пухар /27/ из Доњих Богићеваца код Окучана, који је идентификован 18. децембра 2018. године.

У посљедњих 18 година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, на подручју Хрватске, БиХ и Србије, ексхумирано је укупно 1.600 српских жртава из Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, од којих су до сада идентификована 1.203 посмртна остатка.

За разлику од хрватског министарства за борачка питања, према чијим подацима Хрватска још трага за 1.488 несталих лица, те посмртним остацима 414 лица, што укупно чини 1.902 неријешена случаја из протеклог рата, на "Веритасовом" списку несталих још се налази 1.761 лице српске националности нестало у периоду 1991-1995. године на подручју Хрватске и некадашње Републике Српске Крајине.

Међу несталима су 1.273 цивила, од којих 493 жене, наведено је у саопштењу.

Из Удружења Веритас истичу и да располажу поузданим подацима за још 163 регистрована гробна мјеста у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци убијених Срба на поменутом подручју и у истом периоду, који и 24 године по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације.