latinica  ћирилица
06/06/2019 |  16:28 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Предмет "Велики парк": Свједок виђао оптужене Узуновића и Човчића

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Елведин Гаџо изјавио је да је познавао оптужене Нермина Узуновића званог Шок и Сенаида Човчића Рогатицу.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Гаџо је навео да је од 11. маја 1992. године као возач био ангажован у јединици Јуке Празине и да је био смјештен у обданишту "Искрица" на Кошеву, гдје је "у пар наврата, у пролазу, видио Нермина Узуновића званог Шок". 

- Шок је повремено долазио у "Искрицу". Са њим нисам имао никакав контакт и не знам шта је радио - рекао је Гаџо.

Он је потврдио да је у обданишту био Рогатица, нагласивши да га данас не би могао препознати. 

- Не знам када је тачно дошао у Јукину јединицу. Нисмо се дружили, чак смо се једном посвађали - рекао је Гаџо.

Бивши припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Перо Арар рекао је да је у Мостару 1993. године, у згради у којој је становао, виђао Рогатицу, којем ни данас не зна име.

Арар је напоменуо да је Рогатицу само виђао у улазу зграде у коју се усељавала војска, те потврдио да је носио униформу, али да не зна којој војној формацији је припадао. 

- Мислим да би требао бити ХВО - рекао је Арар, додајући да ни данас не зна како се Рогатица зове, те да у његовом понашању није примијетио ништа необично.

На питање тужиоца Весне Илић да ли је у том периоду у Мостару виђао Јуку Празину, Арар је одговорио да је за њега чуо само преко радија, али да је осим Рогатице, у згради виђао и Божу Шаина, за којег, такође, претпоставља да је био припадник ХВО-а.

Браниоци оптужених уложили су приговоре на релевантност исказа ових свједока, наводећи да се њихова свједочења не односе на период извршења кривичног дјела за који се терете њихови брањеници.

Никица Гржић, бранилац Јусуфа Пушине, указао је да свједок Арар говори о Мостару и 1993. години, а да се оптужница односи на Сарајево 1992. године, док је тужилац Весна Илић појаснила да се овим свједочењима надовезује на исказе других свједока у погледу одласка оптуженог из Сарајева.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Сенаид Чавчић промијенио је име у Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим још трага.

Суђење ће бити настављено 4. јула.