latinica  ћирилица
06/06/2019 |  17:26 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

КУД "Уна" из Новог Града седми пут на Европској смотри српског фолклора

Културно-умјетничко друштво "Уна" из Новог Града за викенд ће седми пут учествовати на Европској смотри српског фолклора у Београду.
КУД "Уна" Нови Град - Фото: СРНА
КУД "Уна" Нови ГрадФото: СРНА

Кореограф Синиша Јованић рекао је Срни да ће новоградски КУД извести кореографију "Ђурђевданска омаја", те да им је циљ да се представе у најбољем свјетлу. 

- Као и претходних година представићемо игре и пјесме из нашег краја, по чему смо препознатљиви и први пут ће на сцени бити 20 парова - навео је Јованић.

Према његовим ријечима, припреме за смотру трају од почетка године, а појачане су протеклих мјесец дана.

Европска смотра српског фолклора окупиће у суботу и недјељу, 8. и 9. јуна, више од 50 културно-умјетничких друштава из дијаспоре, региона и један КУД из Америке.

Смотра ће бити одржана у Центру "Сава" под покровитељством предсједника Србије Александра Вучића.

Највећу манифестацију Срба из дијаспоре организује Европски савјет српског фолклора, а домаћин ће бити Савез српског фолклора Швајцарске.

Прва Европска смотра српског фолклора одржана је 1996. године у Синделфингену у Њемачкој, а међу иницијаторима и првим покровитељима биле су и франкфуртске Вести, дневни лист на српском језику који златним, сребрним и бронзаним пехаром награђује ансамбле за прва три мјеста.