latinica  ћирилица
07/06/2019 |  09:18 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Промовисан роман "Црни пупољак"

У которварошкој Народној библиотеци представљен је роман "Црни пупољак" аутора Нинослава Митровића. Тема овог хорор романа настала је из домаће српске митологије, вјеровања и народних предања.
Котор Варош-промоција књиге - Фото: СРНА
Котор Варош-промоција књигеФото: СРНА

Аутор романа рекао је Срни да је одувијек гајио љубав према жанру хорор и да је једноставно једног дана одлучио да пише оно што је волио да чита.

- Могу слободно да кажем да сам једини писац хорор књижевности с ове стране Дрине и један од свега неколико писаца који се баве овом врстом књижевности на Балкану. Као велики познавалац наше етнологије одлучио сам се на писање овог романа - поручио је Митровић.

Према његовим ријечима, радња романа смјештена је у сеоско подручје и прати причу младе жене која је непланирано остала трудна, а све то прате догађаји у вези са фолк-хорором.

- Фолк-хорор је све траженији у свијету и познати писци посуђују вјеровања и митове из разних религија, а ми имамо толико старих предања, митова и легенди о којима се мало пише - навео је Митровић.

Директор Народне библиотеке Котор Варош Бојана Васић рекла је да су которварошки читаоци први пут имали прилику да присусуствују промоцији хорор романа.

- Домаћа публика можда више цијени другачије жанрове јер смо мало тржиште, не само ми у Републици Српској, већ све земље у окружењу, а хорор је увијек био уско профилисан - навела је Васићева.

На синоћњој промоцији о роману је говорио и власник издавачке куће "Имприматур" Борис Максимовић, који је истакао да је фолк-хорор прилично тражен тренд и све више књига и филмова инспирисано је народним предањима и митологијом.