latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:07 | Аутор: СРНА

Цуцић: Нема мјеста за панику због сукоба међу мигрантима

Комесар Србије за избјеглице Владимир Цуцић изјавио је да нема разлога за панику и сензационалистичке наслове када је ријеч о убиству двојице миграната у Београду, који су настрадали у међусобним обрачунима.
Владимир Цуцић (фото: Fakti.org) -
Владимир Цуцић (фото: Fakti.org)

Цуцић је рекао за РТС да је сукобу, који је завршен двоструким убиством, претходило вишемјесечно малтретирање једне групе миграната.

Он је додао да је мигрант који је синоћ убијен /у избјегличком центру у београдском насељу Крњача/ годину дана малтретирао друге мигранте, те да малтретирани нису смјели да пријаве насилника јер су се плашили.

Цуцић је рекао да припадници других народа када долазе доносе своју културу која садржи не само лијепо писмо, већ и обичаје као што је освета за убиство.

- Почело је свађом међу њима и она је завршила убиством. Момак који је синоћ убијен и који је познат као момак који је склон ножу избо је тог дечка, а друга група је у складу са њиховим обичајима осветила се за мање од 12 часова - објаснио је Цуцић, додајући да је то његово виђење догађаја.

Цуцић је рекао да намјера миграната није била да остану у Србији, да се интегришу у друштво, већ да им је Србија била само једна од земаља кроз коју су пролазили на свом путу ка неким европским земљама.

Он је истакао да нико у Србији са мигрантима није имао проблем, већ да су проблеме имали њихови земљаци мигранти.

Цуцић је рекао да мигранти, иако малољетни, нису ишли у школу, те да су једно вријеме живјели у колективним центрима у Обреновцу и Крњачи, али да су их напустили прошле године и живјели по хостелима.

Он сматра да је ријеч о појединачном случају.

- Нема разлога за панику и сензационалистичке наслове. Међу 150.000 људи који су прошли кроз Србију уназад три године има, нажалост, и кримоногених елемената - закључио је Цуцић.