latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:12 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

Получасовни штрајк жељезничара; Траже веће плате

Представници шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске" одржали су данас получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата за до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање својих радних права.
Штрајк радника жељезница - Фото: РТРС
Штрајк радника жељезницаФото: РТРС

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је новинарима да су синдикалне организације незадовољне што Управа није испоштавала претходни договор да по основу стимулације, априлску и наредне плате до потписивања општег колективног уговора, увећа за до 12 одсто, умјесто чега је повећана мајска плата и то за шест, осам и десет одсто.

- Ми смо усагласили да стимулација буде 12 одсто ко прима плату до 500 КМ, а десет одсто за оне који примају плату до 700 КМ - рекао је Цвјетковић и додао да је од Управе обавијештен да то наводно није одобрено од Владе Српске.

Цвјетковић истиче да су синдикати незадовољни што је појединим извршним службеницима плата повећана за 30 одсто.

Поручио је да су синдикати незадовољни динамиком усаглашавања око израде колективног уговора од којег се очекује да систематизацијом дефинише потребна радна мјеста у "Жељезницама".

- Та радна мјеста треба да се нађу у табеларном дијелу колективног уговора и да се плате одређују према коефицијентима и буду усаглашене са синдикатима - навео је Цвјетковић. Напоменуо је да Управа нема законско упориште да одређује плате радницима, а што примјењује, истичући да им синдикати замјерају што поједини смијењени директори "оду на боловање и задржавају плате".

- Од Управе се тражи да ради транспарентно, да се користе властити капацитети у раду, а не да се ангажују предузећа и из других земаља - навео је Цвјетковић.

Он је истакао да ће наредне седмице анализирати резултате данашњег штрајка упозорења који је одржан током паузе - од 10.00 до 10.30 часова у свим чвориштима "Жељезница Српске", како не би био ометан процес рада.

Цвјетковић каже да се штрајку нису одазвале двије синдикалне организације - Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Отправник возова у станици Добој Младен Катанић упозорио је да због ниских плата све већи број младих и стручних људи напушта ову компанију, па одређене послове неће имати ко да ради.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је разочаран и изненађен понашањем појединих синдиката у Жељезницама Републике Српске, који су одржали штрајк упозорења, захтијевајући повећање плата, те оцијенио да то није став свих запослених већ појединих синдикалних лидера.