latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:20 ⇒ 10:31 | Аутор: dnevni avaz

Кинезима посао од 200 милиона КМ на Коридору Пет Це

Управа Аутпутева Федерације БиХ одлучила је да ће двије кинеске компаније градити највреднију дионицу аутопута на Коридору Пет Це, Почитељ - Звировићи, чија је укупна вриједност 200 милиона марака (100 милиона евра), сазнаје Дневни аваз.
Мост Почитељ (Фото: Аваз) -
Мост Почитељ (Фото: Аваз)

Најбоља понуда

Ради се о дионици аутопута дугој 11 километара, у коју спада и градња моста Почитељ, укупне дужине 945 и максималне висине 100 метара.

Најповољнију понуду за градњу ове дионице послале су кинеске компаније "China State Construction Engeering Company" и "Synohydro Power China", што су Аутопутеви ФБиХ и прихватиле након свих евалуацијских провјера.

Ову дионицу аутопута финансира Европска инвестициона банка, која је, како је потврђено Авазу, коначно дала зелено свјетло за додјелу уговора и почетак градње.

Но, за разлику од претходних тендера, ЕИБ је први пут дао сагласност за фирме које су предложиле Аутопутеви ФБиХ.

Према информацијама Аваза, "China State Construction Engeering Company"  обавезао се да ће дионицу пута са обје стране моста и чвор Почитељ завршити за 66,2 милиона еура, а "Synohydro Power China", мост за 32,8 милиона евра.

Три тендера

На градњу ове дионице аутопута чека се већ пет година, а раније је ЕИБ два пута поништавао тендер. Овог пута, послали су свог консултанта, који је надзирао комплетну тендерску документацију и водио са Аутопутевима ФБиХ цијели посао.

Раније су Аутопутеви ФБиХ послове додјељивале конзорцију Штрабага и Евроасвалта.

Ко се жалио

Аваз сазнаје да се аустријски Штрабаг жалио на одлуку Аутопутева ФБиХ. Та је компанија послала понуду за градњу аутопута у износу од 80,7 милиона КМ. Турски Ценгиз послао је понуду од 79,3 милиона еура. Одлука о жалби требала би бити позната у наредних 15 дана, али с обзиром на то да је ЕИБ већ дао сагласност, тешко да може било шта промијенити.