latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:34 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Тегелтија писао амбасадорима земаља чланица ПИК-а

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија, поводом саопштења високог представника у БиХ Валентина Инцка, а које се односи директно на њега и подигнуте дисциплинске тужбе, упутио је отворено писмо амбасарорима земаља чланицама ПИК-а.
Милан Тегелтија (фото: Н1) -
Милан Тегелтија (фото: Н1)

Писмо преносимо у цијелости:

Повод за ово моје отворено писмо је јучерашње саопштење Високог представника за БиХ господина Валентина Инцка, које се односи директно на мене и поступак у којем учествујем као тужена страна по подигнутој дисциплинској тужби Канцеларије дисциплинског тужиоца.

Немам намјеру говорити о самом случају, сем истаћи да је првостепеном одлуком дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ, тужба против мене одбачена у процедури прописаној Законом о ВСТС-у.

Принуђен сам да Вам се обратим овим отвореним писмом у циљу зашитите мојих права загарантованих Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода и универзалном декларацијом о људским правима Уједињених нација, које предвиђају право на непристрасан суд и фер и правичан поступак.

Суштинско угрожавање мојих горе наведених права посматрано кроз генерални контекст принципа владавине права, проузроковала је нажалост, јучерашња изјава Високог представника за БиХ, господина Валентина Инцка којом је прекорачио свој мандат и овлаштења која има сходно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима, као и додатним документима.

Прије него што елаборирам ову моју тврдњу, дозволите ми да нагласим да сам одмах по сазнању за дисциплинску тужбу, узео годишњи одмор те препустио вођење институције двјема потпредсједницама како не бих учествовао у раду ВСТС-а БиХ док се ВСТС БиХ кроз одговарајући поступак не изјасни о дисциплинској тужби.

Аргументе који су, по мом мишљењу, релевантни за одлучивање, сам изнио јавно јер нисам имао прилику другачије, очекујући да дисциплинска комисија размотри цјелокупан случај у свим његовим аспектима како аргументе тужиоца тако и аргументе тужене стране, а што је природно и својствено контрадикторном поступку без којег нема правичног суђења.

Моји су аргументи од суштинског значаја за саму одлуку, јер се баве статусним питањима који су кључни за разумјевање и оцјену читавог догађаја, мог учешћа у њему и доношење одлуке.

Првостепена комсија ВСТС-а БиХ је доносећи одлуку заузела по истом питању став и донијела одлуку о одбацивању дисциплинске тужбе.

Рок за подношење жалбе траје а стране у поступку треба да оцјене да ли прихватају став и аргументацију првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ те се евентуално одлуче за подношење żалбе.

Јуче, 6. јуна 2019. године господин Валентин Инцко је издао саопштење поводом првостепене одлуке дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ те својим изјавама истовремено сугерисао:

1. Канцеларији дисциплинског тужиоца да поднесе жалбу на одлуку првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ.

2. Цијенио ваљаност правног тумачења дисциплинске одлуке првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ у конкретном случају.

3. Сугерисао другостепеној дисциплинској комисији да у евентуалном другостепеном поступку по евентуалној жалби донесе другачију одлуку у конкретном случају.

С обзиром на ауторитет високог представника у БиХ и његову улогу у правном систему, те овлашења која има, јасно је да овакве сугестије (које излазе изван мандата високог представника за БиХ) могу значајно утицати на дисциплински поступак, процес одлучивања и саму одлуку у предмету у којем сам ја један од учесника као тужена страна.

На овај начин господин Инцко је угрозио моје право на фер и непристрасан поступак и фер и непристрасно тумачење закона од стране независног и непристрасног органа који га примјењује у конкретној ситуацији која се односи на мене.

Подсјећам да дисциплински поступак према ставу Европског суда за људска права у Стразбуру има карактер суђења и да њега мора водити непристрасан трибунал (у овом случају дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ), који мора слободно тумачити законе без било каквих интервенција и притисака било које друге власти.

Високи представник за БиХ је коначни тумач Дејтонског мировног споразума, али ни по Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима ни према додатним документима из Бона, ниије овлаштен уплитати се у текуће поступке пред надлежним судовима и трибуналима у БиХ, што подразумјева и дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ.

Скрећући Вам на овај начин пажњу на ову ситуацију која угроżава не само моја права, него и концепт владавине права у БиХ, замолио бих Вас да ово питање расправите на сједници Вијећа за имплементацију мира, те да уколико нађете довољно основа и потебе, о овом проблему извјестите и Савјет безбједности Уједињених нација.

Повезане вијести:

Руска амбасада непријатно изненађена изјавом ОХР-а

Пет амбасада, ОХР и ОЕБС одговорили Тегелтији