latinica  ћирилица
07/06/2019 |  12:21 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Боримо се свим снагама да сачувамо Косово и Метохију

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је у Либану да се Србија, свим снагама и уз помоћ многих држава и људи добре воље, бори и покушава да сачува српско вјековно Косово и Метохија.
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол) -
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол)

- Сада се игра нека чудна игра око Косова и Метохије: траже од нас да се одрекнемо те свете земље, наших светиња, наших домова и да све то уступимо једном суседном народу. Боримо се свим снагама и уз помоћ многих држава и с људима добре воље покушавамо да сачувамо наше вековно Косово и Метохију - рекао је патријарх Иринеј током бесједе у Храму Светог Николе у Бејруту.

Подсјетивши на бројна страдања и разарања на подручју Антиохијске патријаршије, патријарх српски је рекао да је пострадао и српски народ, као и и многи други народи овог времена, саопштено је из Српске православне цркве.

Његова светост патријарх српски Иринеј је рекао да злоба људска руши, пали и уништава, а добра воља честитих људи подиже оно што је порушено и уништено.

- И ми као ви овде подижемо и обнављамо порушене светиње, негде зидамо и подижемо нове, а то чинимо да бисмо посведочили своју велику љубав према светитељима који су имали велику улогу у нашој историји. Морамо се удружити ми који смо пострадали како бисмо били јединствени, што је једини начин да се сачувамо од многих нових и будућих рушења и уништавања - рекао је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је подсјетио на страдање српског народа од 1941. године па до данашњих дана, наводећи да је само у логору Јасеновац, према подацима, убијено преко 700.000 Срба.

- А, таквих логора је било много. Оно што се десило у Јасеновцу у западном делу Југославије, данас се дешава на Косовом пољу, на Косову и Метохији. Тамо је пострадао велики број нашега народа, а још више их је протерано са те свете земље наше. А, то је заиста наша света земља - тамо су наше средњовековне светиње, које су подизали наши владари и угледне личности. Само у последњем рату протерано је 140.000 православних са тих простора - навео је патријарх Иринеј.

Патријарх српски претходно се сусрео и са предсједником Либана Мајклом Ауном.

- Данашњи дан за мене лично и делегате који ме прате јесте историјски празник и историјски догађај. Он није значајан само за мене лично, него и за односе наших народа, српског, сиријског и либанског - рекао је патријарх српски.

Он је истакао да су сусрети представника цркава са представницима држава важни и потребни за данашње вријеме када су народи подијељени разним расколима и непријатељствима.

- Данас када народи воде сукобе и борбе, Црква има одлучујућу улогу да посаветује свој народ, и свакога човека без обзира на његову националност, на степен његове културе, на боју коже: да у сваком човеку види брата свога - рекао је патријарх Иринеј, поручивши да се сви проблеми рјешавају за столом, у разговору, чиме се избјегава сваки ратни неспоразум.

Патријарх Иринеј, који предводи делегацију СПЦ, према плану би требало да обиласком манастира Светог Јакова и манастира Светог Алнурија, као и посјетом патријарху маронитском и манастиру Светог пророка Илије данас заврши посјету Антиохијској патријаршији.