latinica  ћирилица
07/06/2019 |  13:36 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Пет амбасада, ОХР и ОЕБС одговорили Тегелтији

Након што је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија упутио отворено писмо Управном одбору Савјета за имплементацију мира реагујући на ставове високог представника Валентина Инцка у вези с одлукама дисциплинске комисије ВСТС, стигао је одговор ОЕБС-а, ОХР-а, амбасаде САД, Уједињеног Краљевства, Њемачке, Холандије и Шпаније.
Сарајево - ПИК састанак (архива) - Фото: СРНА
Сарајево - ПИК састанак (архива)Фото: СРНА

- Доле потписане амбасаде и мисије су алармиране након недавних збивања у погледу ВСТС, а посебно одлуке првостепене дисциплинске комисије у вези наводног непримјереног понашања предсједника ВСТС. Нико не смије бити изнад закона. Ово посебно важи за припаднике правосуђа, чији је интегритет предуслов за очување владавине права. Позивамо ВСТС и правосудне институције да испитају одговорност сваког носиоца правосудне функције за којег постоје наводи да је починио прекршај. Наводи о непримјереном понашању или корупцији против чланова Савјета налажу потпуне и темељне истраге -навели су у одговору Тегелтији.

Додају да Закон о ВСТС не предвиђа некажњивост. Напротив, јасно предвиђа многе могућности према којим би предсједник ВСТС могао бити сматран одговорним, укључујући дисциплинске поступке.

- Уствари, функција предсједника ВСТС захтијева чак и строжије придржавање етичких принципа који регулишу понашање судија и тужилаца будући да сноси велику одговорност у очувању непристраности и независности правосуђа у цијелој земљи. Пропуст у придржавању професионалних стандарда заправо угрожава независност правосуђа. Такође подрива рад професионалних и моралних судија и тужилаца који испуњавају ове високе стандарде. Охрабрујемо ВСТС да испуни своју законску функцију и осигура да сви чланови буду одговорни људима у БиХ - саопштили су у заједничкој изјави.

Повезане вијести:

Тегелтија писао амбасадорима земаља чланица ПИК-а

Руска амбасада непријатно изненађена изјавом ОХР-а