latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:13 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Више од 50 одсто несталих сахрањено на основу препознавања

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да је у Републици Српској више од 50 одсто погинулих, који су се водили као нестали у протеклом рату, сахрањено на основу идентификације урађене класичном методом препознавања.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

- У овом тренутку незахвално је говорити и ми немамо представу колико је погинулих сахрањено на основу погрешне идентификације класичном методом - рекао је Митровић Срни.

Митровић је навео да би Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Институт за нестала лица БиХ требало тим поводом да ураде стручну анализу.

- Mислим да би требало да се уради анализа описа тијела за живота и након смрти да би се могли упоредити сви подаци о лицима која су идентификована класичном методом и сахрањена - појаснио је Митровић.

Он је навео да се може ићи у процес реексхумације гробних мјеста и поновне идентификације ДНК анализом само у случајевима за које се оправдано сумња да је ријеч о погрешној идентификацији класичном методом препознавања.

- Проблем је што многе породице нису дале крвне узорке и што је ближа родбина у међувремену умрла - додао је Митровић.

Портпарол Института за нестала лица БиХ Емза Фазлић рекла је раније Срни да су на подручју Мркоњић Града из гробног мјеста реексхумирани посмртни остаци Душана Рољића за које је утврђено да је ријеч о погрешној идентификацији класичном методом.

Фазлићева је рекла да су прошле седмице на градском гробљу у Броду реексхумирани и посмртни остаци из гробног мјеста Недељка Митрића због сумње да је ријеч о погрешној идентификацији класичном методом.

- Из посмртних остатака Митрића изузети су коштани узорци и послати на ДНК анализу у Бањалуку - истакла је Фазлићева.