latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:50 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Кривична пријава против Еко трејда и Универзума због незаконитог одлагања отпада (ФОТО)

Град Бањалука поднијеће кривичну пријаву против одговорних лица у предузећу Еко трејд и Универзум, након што је, током контроле Еколошке инспекције у кругу Пословне зоне Инцел, откривено незаконитог одлагање отпадних, индустријских материја, саопштено је из Одјељења за инспекцијске послове.

Незаконито поступање са индустријским отпадом откривено је током контроле низа предузећа које дјелују у кругу некадашњег, хемијског гиганта.

- Умјесто да отпад збрињава на законом прописани начин и на локацији за коју су имали дозволу, отпад или дио њега, заправо је просипан унутар једне запуштене локације на другој локацији унутар Инцела - наводе из Одјељења.

Власник оба предузећа је Петар Шмитран, а у кругу Инцела дјелују двије његове фирме – Еко трејд и Универзум. Обје фирме регистроване су за збрињавање индустријских онечишћења, односно прикупљање и збрињавање употребљеног моторног уља.

Незаконито одлагање отпада у кругу Инцела (Фото:www.banjaluka.rs.)

По овом открићу, предузећу је забрањен даљни рад, а простор око локације – на који је непрописно збрињаван отпад – ограђен је заштитном траком. Са локације је узокован расути отпад и послан на анализу у Институт за заштиту и екологију. По анализи ће бити познато о каквој врсти отпада се ради, а сумња се да се ради о искориштеном моторном уљу, која је ова фирма прикупљала од других предузећа.

Незаконито одлагање отпада у кругу Инцела (Фото:www.banjaluka.rs.)

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман истиче да је Град Бањалука одлучан је да изађе на крај са свим, потенцијалним еколошким пријетњама у кругу Инцела, те све пословне субјекте које представљају евентуални проблем стави под пуни надзор и контролу.

У међувремену, Град Бањалука очекује да би до средине овог мјесеца требао добити резултате истраживања квалитета земљишта у кругу Инцела. Током протеклог мјесеца, извршено је узорковање земљишта са 44 локације у кругу Инцела.

-За 20-так дана имаћемо и резултате истраживања свих узорака земљишта након чега ћемо знати колики је стварни степен онечишћења – рекао је Кецман.

Извор: www.banjaluka.rs.ba