latinica  ћирилица
07/06/2019 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Нови Сад: Промовисана туристичка понуда Српске

У Информативном центру Туристичке организације Војводине у Новом Саду данас је представљена богата туристичка понуда Републике Српске.
Нови Сад - туристичка понуда - Фото: СРНА
Нови Сад - туристичка понудаФото: СРНА

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић изјавила је да је ова туристичка организације у протекле двије године интензивно радила на свом новом идентитету.

- Учинили смо све да Туристичка организација Српске буде препознатљивија и јединственија, како на домаћој туристичкој сцени, тако и у региону, Европи и свијету - рекла је Јовановићева Срни.

Она је додала да је данас промовисан и кратки филм о великим туристичким могућностима Републике Српске.

- Истина, филм траје непуна три минута, али приказује Српску у свој љепоти, а нећу претјерати ако кажем и у својој чаробности. Приказује једну туристичку дестинацију која је створена за активни одмор, најприје као аутдор дестинација, али и седам изузетно привлачних бања - каже Јовановићева.

Она је појаснила да бање Српске нису само здравствени, него здравствено-туристички центри.

- У бање Републике Српске не долазе само они којима је потребна медицинска помоћ, него и они жељни активног одмора и уживања у природи - рекла је Јовановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска од крајњег сјевера, па јужно скоро до самог мора, има шта да покаже туристичком свијету, али и да угоди најразличитијим жељама туриста.

- Од Бањалуке, високе Крајине и континенталне климе, Српска се протеже јужно скоро до самог мора, до Требиња, града на свега тридесетак километара од Дубровника, туристима може пружити и угођај једног сасвим другачијег културно-историјског насљеђа - каже Јобановићева.

Она истиче да је Српска посебно окренута младим туристима жељним авантуристичких доживљаја, уз будну пажњу одговарајућег обезбјеђења.

- Младима, који заиста воле аутдор у понуди је још и атрактивни рафтинг,и хајлајнер стазе за пењање, можда јединствене у Европи. А, ту су и параглајдинг и падобранство. Младима је на располагању јединствена понуда којој је тешко одољети - поручила је Јовановићева.

Она је оцијенила да је изузетно занимљиво и то што су заживјели фестивали за младе у националним парковима Српске.

- Ријеч је о `Океј фесту` у Националном парку `Сутјеска`, поп фестивалу у Националном парку `Козара`, као и ЗЕТ фестивалу на Јањским отокама код Шипова. Ти фестивали нису само за младе који воле модерну музику, него и за младе који могу да се, на примјер, пењу уз Маглић, возе бицикле планинским врлетима или се спуштају ријечним рафтинг стазама - каже Јовановићева.

Она је истакла да Републику Српску красе и надалеко познати гастрономски специјалитети, као и свјетски квалитетна пића.

- Српска је надалеко позната по својим гастрономским брендовима, али и квалитетним херцеговачким и крајишким винима. Туристичка организације Српске посебно промовише путеве вина, али и путеве духовности, због богате културно-историјске традиције и прелијепих древних манастира - навела је Јовановићева.

Она је подсјетила на споразум о сарадњи туристичких организација Српске и Војводине, наглашавајући да заједно могу понудити нешто сасвим ново пробирљивом туристичком тржишту.

- Осим наших туристичких потенцијала, туристичком тржишту можемо понудити чари војвођанске равнице, тамбураше и салаше, коње и чезе. Трудићемо се да и убудуће имамо што више заједничких презентација и не сумњам да ћемо успјети у наше крајеве привући још већи број туриста - рекла је Јовановићева.

Велику пажњу присутних на промоцији туристичке понуде Српске у Војводине привукао је штанд бањалучке Пискавице, гдје су могли да пробају надалеко познате крајишке кулинарске специјалитете.