latinica  ћирилица
07/06/2019 |  16:05 ⇒ 17/09/2019 | 14:14 | Аутор: РТРС

Представљена наградна игра - фискалним рачуном до стана

Министарство финансија у сарадњи са пословном заједницом, Удружењем економиста и Привредном комором организује наградну игру прикупљањем фискалних рачуна. Биће додијељено пет станова, за које је Министарство обезбиједило 800.000 КМ. Наградна игра почиње 1. јула, а извлачење се очекује у септембру.

Издавање фискалних рачуна законска је обавеза, која сада грађанима може да донесе и срећу. Слање фискалних рачуна почиње 1. јула. У наградној игри могу учествовати сви који поштом пошаљу десет фискалних рачуна издатих у Српској. Министарство финансија је за ту сврху обезбиједило 800.000 КМ, чиме је купљено пет станова у Бањалуци. Шаљу се и рачуни прикупљени у јуну.

- Овом акцијом желимо да подстакнемо грађане да размишљају шта значи кад добију фискални рачун, а шта значи кад не добију. Поента је смањење сиве економије, што је један од основних циљева економске реформе Владе - истакла је Зора Видовић, министарка финансија Српске.

Ријеч је о системској акцији, коју су подржали и економисти, а по узору на Србију, која већ трећу годину организује сличне акције.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске СВОТ Саша Грабовац рекао је да ће и слипови као и фискални рачун моћи учествовати у овој наградној игри ради повећања безготовинског плаћања.

- Слотови вриједе исто као и фискални рачун. Десет слотова је као десет фискалних рачуна - рекао је Грабовац.

Наградна игра је започета на иницијативу пословне заједнице, који ће такође учествовати додјелом ваучера. Очекују да ће акција помоћи у борби са нелојалном конкуренцијом.

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је да Унија подржава активности на реализацији ове наградне игре која ће допринијети смањењу сиве економије у Српској и повећати повјерење грађана у институције система.

- Важно је да ћемо смањењем сиве економије добити услове за смањење оптерећења на рад и омогућити повећање нето плата запослених у Републици Српској - истакао је Аћић.

Драгана Шобот из Привредне коморе Републике Српске рекла је да се Привредна комора залаже за растерећење привреде.

- Ако омогућимо равноправан однос свим привредним субјектима, моћи ће и Влада да примијени мјере које ће ићи у правцу растерећења привреде - истакла је она.

Информације о адреси и начину слања рачуна, биће објављени у програму РТРС-а, који је главни покровитељ, као и на посебној интернет страници и свим друштвеним мрежама.