latinica  ћирилица
07/06/2019 |  16:13 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Тегелтија писао амбасадорима: Инцко прекорачио овлашћења

Наводна афера која се данима безуспјешно "пакује" предсједнику ВСТС-а БиХ Милану Тегелтији добила је нову димензију.

Саопштењима и писмима у оцјену случаја укључио се високи представник, ОЕБС, амбасаде водећих земаља чланица ПИК-а и сви траже поновно утврђивање Тегелтијине одговорности. Једино је руска амбасада оцијенила то као притисак и поткопавање угледа носилаца правосудних институција у БиХ. Чини се, притисци су уродили плодом јер је Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а поднијела жалбу на одлуку Првостепене комисије у поступку против Тегелтије.

Признање инспектора СИПА Марка Панџе да је без ичијег знања узимао новац није ставило тачку на случај "Тегелтија". Високи представник затражио је да се поново испита Тегелтијина наводна одговорност и непримјерено понашање. На притиске из ОХР-а Милан Тегелтија је одговорио отвореним писмом амбасадорима земаља чланица ПИК-а, истичући да је првостепеном одлуком дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ, одбачена тужба против њега у законом прописаној процедури.

- Високи представник за БиХ је коначни тумач Дејтонског мировног споразума, али ни по Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима ни према додатним документима из Бона, није овлаштен уплитати се у текуће поступке пред надлежним судовима и трибуналима у БиХ, што подразумијева и дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ - навео је Тегелтија у писму.

Тегелтијин адвокат Асим Црналић каже да му је жао што правни стручњаци високог представника нису добро проучили овај случај.

- Поступак одговорности предсједника ВСТС је другачије регулисан него чланова Савјета који обављају судску или тужилачку функцију. Тегелтија има право као и сваки грађанин БиХ на поступак у нормалним условима, без икаквог вањског мијешања. Нажалост, овдје је присутно мијешења и високог представника и амбасада - каже Црналић.

Умјесто да подрже независниост правосудних институција у БиХ, ОХР се одлучио за непримјерени притисак и бахато мијешања у њихов рад те наметања властитог виђења ријешења ситуације, поручили су из руске амбасаде у БиХ.

- Сматрамо такво понашање неодговорним. ОХР је обавезан да износи ставове цијеле међународне заједнице, а не њених појединих чланова по свом избору или свој властити став. Мијешање у рад правосудних органа у БиХ је неприхватљиво - пише у одговору амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Тако, пак, не мисле у амбасадама САД, Велике Британије, Њемачке, Холандије и Шпаније. Траже темељину истрагу о наводно непримјереном понашању или корупцији и не хају за одлуку првостепене комисије Дисциплинске комисије која није утврдила одговорност Милана Тегелтије.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац нема дилему да је Канцеларија високог представника одавно изашла из свог мандата у корист бошњачке стране.

- Видљиво је да бошњачка структура не одустаје од тога да има примат над контролом правосуђа на нивоу БиХ и видљиво је да помоћ тражи од високог представника који, по ко зна који пут, излази из свог мандата - сматра Кошарац.

Потпредсједница ВСТС-а БиХ Ружица Јукић у изјави за РТРС оцјенила је нечувеним мијешањем високог представника у рад правосуђа. Пита га зашто тако није реаговао када су појединци из извршне и законодавне власти, а није их именовала, нападали уставни поредак БиХ. И позива га да јавности објасни шта значи "стаклена" или "глува" соба за носиоце правосудних функција? Шта су од њих тражило у вези судских поступака и шта су све морали да скину са себе у тој соби а не да се директно мијеша у рад Дисциплинске комисије ВСТС-а?