latinica  ћирилица
07/06/2019 |  17:42 | Аутор: СРНА

Брегу: ЕУ да регион постави као геополитички приоритет

Европска унија би требало да заузме много чвршћи политички и стратешки приступ и регион постави као геополитички приоритет, јер без западног Балкана никада неће бити комплетна, рекла је данас генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу на "Глобсек" форуму у Братислави.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

- Окренимо се од геопоетике ка геополитици. ЕУ мора бити спремна да западни Балкан заиста постави као геополитички приоритет и да политички сукоб у региону обликује као борбу за или против Европе. Овакав приступ помоћи ће да се одржи стабилност и утицај у сопственом проблемима оптерећеном дворишту - нагласила је Брегу у обраћању на панелу "Западни Балкан, удаљавање од Европе?".

Она је истакла да је дуго чекање на вратима Европе у великој мјери утицало на регион, наводећи да УН процјењују да би до 2050. године западни Балкан могао изгубити 14 одсто становништва, саопштено је из РЦЦ-а.

- Посебно је забрињавајући одлив висококвалификоване радне снаге, у огромној мјери младих и висококвалификованих радника и стручњака. То не изненађује, с обзиром на то да је стопа незапослености младих већа од 35 одсто, двоструко више него у ЕУ - додала је Брегу.

Она је напоменула да се мора тежити спровођењу опипљивих, неповратних, структурних реформи које ће регион приближити стандардима ЕУ и тако побољшати живот грађана.

На "Глобсек" форуму у Братислави обратили су се и предсједници Србије Александар Вучић и Црне Горе Мило Ђукановић, као и министар иностраних послова Бугарске Екатерина Захаријева.