latinica  ћирилица
07/06/2019 |  18:10 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Прво колективни уговор па повећање плата у Жељезницама

Шест од осам синдикалних организација у Жељезницама Српске, одржало је получасовни штрајк упозорења, јер са Управом није постигнут договор о захтјевима за повећање плата. Истакнуто је да више од 50 одсто запослених у Жељезницама прима најнижу плату и да најављена мјесечна стимулација уз плату, није добар начин за побољшање положаја радника. Ресорни министар Неђо Трнинић поручује да повећања плата неће бити до потписивања колективног уговора.

Јутрос од 10.00 часова возови су на пола сата заустављени у Бањалуци, Приједору, Новом Граду, Добоју, Зворнику и Брчком. Синдикалци су поновили захтјеве који су упућени управи предузећа - основни је повећање плата, које нису повећаване 11 година.

- Вријеме је да схвати да радник мора бити плаћен да би био ефикасан. Да би био способан да ради, мора да има добру плату и да има од чега да живи и издржава своју породицу - истиче Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности.

Управа Жељезница Републике Српске јуче је донијела одлуку да радницима уз плату за мај исплати и стимулацију. Синдикалци, ипак, сматрају да ово није прави начин да се побољша положај радника. Колективни уговор, који би могао обезбиједити боља права радника, кажу, још није на помолу.

- Прича око колективног уговора ромијенила се откако је дошао господин Илинчић. Ми нисмо задовољни јер нема конкретних помака - каже Јеленко Добраш, предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске.

Подршку у борби, жељезничари су добили од Конфедерације синдиката који су, кажу, спремни да, ако буде требало, протестима зауставе читаву Републику Српску.

- Умјесто да данас овдје тражимо повећање плате за 200 до 300 КМ, ми морамо да протестујемо зато што су се управа и Влада оглушили о захтјев да то повећање буде 50 КМ - каже Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Српске.

Реаговао је и ресорни министар који је разочаран и изненађен понашањем појединих синдиката у Жељезницама Републике Српске. Оцијенио је да то није став свих запослених, већ појединих синдикалних лидера који, како каже, на тај начин покушавају да сачувају своје позиције.

- Повећања плата неће бити док не буде потписан колективни уговор. Ово сада је стимулативни дио, проистекао из добрих резултата у протеклом периоду - наглашава Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

У Управи Жељезница данас нису жељели да се оглашавају. У јучерашњем саопштењу за медије позвали су синдикате и раднике да у наредном периоду буду конструктивни партнери, ради очувања и унапређења Жељезнице Српске. Данашњем штрајку нису се одазвали Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.