latinica  ћирилица
07/06/2019 |  18:41 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Форум у Санкт Петербургу: Амерички покушаји доминације - рецепт за трговинске ратове (ФОТО)

Руски предсједник Владимир Путин поново је у свом родном граду пожелио добродошлицу кинеском предсједнику Си Ђинпингу који борави у тродневној посјети Русији.

Двојица лидера прво су крстарили Невом бродом Аурора који је имао важну улогу током Октобарске револуције захваљујући којој је, према ријечима кинеског предсједника, марксизам стигао у Кину. Након кртстарења, на Државном универзитету Санкт Петербурга предсједнику Сију додијељен је почасни докторат.

Фото: РТРС

Лидери двије свјетске велесиле потом су се обратили учесницима Форума, најважнијег економског догађаја у Руској Федерацији у посљедње 23 године. Руски предсједник је рекао да покушаји Америке да наметну своју доминацију другима представљају рецепт за трговинске ратове.

- Узмите ситуацију у вези са компанијом Хуавеј. Постоје покушаји не само да се она осујети, него да се голом силом изгура са глобалног тржишта. У неким круговима то називају првим технолошким ратом предстојеће дигиталне ере - рекао је Путин.

Фото: РТРС

Незаобилазна тема била је и изградња гасовода "Сјеверни ток два" који подразумијева постављање два крака цјевовода од Русије до Њемачке, којим би се допремало 55 милијарди кубника гаса Европи. План је да се цјевовод изгради до краја године.

- Тај гасовод не одговара интересима оних који су навикли на то да њихове рачуне плаћају други. Ти људи ће се бесконачно трудити да осујете све сличне пројекте. Циљ Сјеверног тока два јесте да се подигне енергетска безбједност Европе и у складу је са интересима и Европе и Русије. Да то није случај, ми не бисмо имали партнере у реализацији овог пројекта - рекао је Путин.

Фото: РТРС

Кинески предсједник је поручио да је Кина спремна да дијели своје технологије са партнерима и да ће наставити да отвара приступ свом тржишту и ствара добронамјерну атмосферу за конкуренцију.

- Чврсто ћемо се држати принципа економске глобализације. Спремни смо да са свим партнерима дијелимо сву нашу технологију, укључујући и технологију 5Г. Русија је за Кину приоритетни партнер у свим областима - рекао је Си Ђинпинг.

Фото: РТРС

Путин је рекао и да је повјерење према долару у опадању и да је неопходно ревидирати његову улогу будући да је постао инструмент притиска широм свијета. Он је додао да је велика грешка Американаца што су сами себи уништили сву предност који су стекли.