latinica  ћирилица
07/06/2019 |  19:08 ⇒ 08/06/2019 | 09:24 | Аутор: РТРС

Цвијановић за РТРС: Важно присуство у Санкт Петербургу

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која заједно са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком учествује на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, изјавила је за РТРС да је овогодишњи форум у знаку сарадње двије велике свјетске силе - Русије и Кине, али и сарадње са европским земљама. Цвијановићева указује и да је веома важно што и за Републику Српску има мјеста на оваквим догађајима.

Цвијановићева је рекла да је Република Српска учешћем на Економском форуму, који је ове године окупио рекордан број учесника, још једном показала своју видљивост на међународном плану. Предсједница Српске је истакла значај директних контаката и са представницима руских компанија које су важне за реализацију пројеката у Српској.

- Добро је да смо дио те приче. Наравно, размишљамо на практичан и на прагматичан начин и осим видљивости, важно је шта можете да урадите за своју земљу. Ми се бавимо конкретним стварима, као што је гасификација и пројекти дигитализације о којима смо причали са партнерима из Русије и Кине - рекла је она.

Цвијановићева је навела да ће најконкретнији облик сарадње донијети потписана Мапа пута са Санкт Петербургом. Овај документ прати и Акциони план који прецизно дефинише носиоце планираних активности и рокове њихове реализације.

- Имам пуно повјерење да ће ово добро функционисати. Направили смо одличну основу за сарадњу у области образовања, здравства, а ту је усавршавање наших кадрова, сарадња у вези са фармацеутским производима, гдје је било баријера на бх. нивоу, које желимо да отклонимо - рекла је предсједница Српске.

Цвијановићева сматра да би прича о заједничкој туристичкој индустрији требало да "вуче" и причу о директној авио-линији о којој је раније разговарано.

Говорећи о пленарној сједници на којој су говорили лидери Русије и Кине, Цвијановићева је истакла да је порука Форума да државе саме не могу постићи успјех, већ морају бити укључене у глобална кретања.

- Мислим да је једна од важних порука и то да видимо шта заједно можемо урадити, како да се окупимо, како да ускладимо оно што су наши интереси и да увежемо наша знања, те да стално радимо на реформи пословног окружења - навела је она.

То што се током Економског форума, паралелно одржавају пословни форуми европских држава директно са Русијом, предсједница Српске тумачи на два начина - као покушај да се умање ефекти лоших политичких одлука или да новац не познаје санкције.

- Учешће представника Уједињених нација који су били присутни на разних панелима, показује, такође, да је Русија дио једног глобалног плана и да се, без обзира на санкције, ништа не може планирати на планети, ни у политичком, ни у економском смислу, ако не уважавате Русију и Кину - сматра Цвијановићева.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу показује способност Русије да окупи важне политичке личности, као и да се на овом престижном догађају, који окупља представнике бизниса на глобалном плану, размотре најважнији економски изазови, али и укаже на будуће правце развоја, закључује Цвијановићева.