latinica  ћирилица
07/06/2019 |  20:58 ⇒ 08/06/2019 | 11:31 | Аутор: РТРС

Додик разговарао са представницима Зарубежњефта

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик вечерас је разговарао са представницима "Зарубежњефта" у Санкт Петербургу гдје заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић учествује на Међународном економском форуму.

- Ово је био заиста поучан дан. Било је прилике да се састанем са многима које познајем већ доста година. Састао сам се и са пријатељима из "Зарубежњефта". Имали смо конкретан састанак са људима из Гасњефта, дакле оног дијела Гаспрома који се бави нафтом и који је присутан у Србији - рекао је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је било договора и о послу који би могли да обављају на простору читаве Републике Српске, односно Босне и Херцеговине.

- Срели смо се са неким банкама, банкарима и онима који подржавају њихову економију. ВТБ банка, Сбербанка су банке које је сам Путин у свом говору означио као окоснице финанскијског система саме Руске Федерације - навео је Додик.

Предсједавајући Предсједништва сутра ће имати састанак са руководством Гаспрома.

- Главни циљ нашег доласка, а то је важно за Русе да се буде овдје на Форуму, је да се као што смо најављивали обаве завршни разговори на тему како градити гасовод из правца Београда, односно из Србије преко Бијељине  до Бањалуке и како чинити и створити неке нове потрошаче на подручју Српске - навео је Додик.

Истакао је да је и кључно питање на Форуму било управо питање гаса.

- Сјеверни ток који гради Русија заједно са Њемачком од стране Америке се оспорава. Гас је један од стратешких енергетских сировина који су важни за укупан развој - рекао је Додик и додао да је веома важно да Српска добије тај енергент.

Нагласио је да ће то и бити главни економски пројекат у наредних годину, двије дана у Српској заједно са изградњом ауто-путева.

Додик је истакао да су лоши политички односи у свијету и да се то могло чути и на Форуму.

- Лоши су зато што су политички тј.економски интереси промијенили приоритете. Сада је полицентричан свијет и у том погледу, видимо велике играче на сцени као што је то Кина, а и Русија - навео је предсједавајући Предсједништва БиХ и додао да су управо Кина и Русија данас потписале уговор вриједен 23 милијарде долара, али да се плаћање врше у локалним валутама, а не да се употребљава долар.

Навео је да је Форуму једна од тема било и питање функционисања организације Уједињених нација, као и како је истакао царински рат између Кине и Америке.

- Онда се може видјети са коликим проблем је суочен читав свијет и како се, што је важно за нас, позиционирати у таквом нечему. Наравно да ми, као изразито мали, морамо видјети како се снаћи у свему томе. како се поставити и преживјети ова времена у коме је свијет у потпуном нереду, и политичком и економском  - закључио је Додик.