latinica  ћирилица
08/06/2019 |  08:17 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Пале: Помен страдалим припадницима чете "Петар Пандуревић"

На мјесном спомен-обиљежју Станица у Палама данас ће бити обиљежено 27 година од страдања 14 бораца чете "Петар Пандуревић" који су, заједно са својим командантом, погинули у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.
Пале - помен - Фото: СРНА
Пале - поменФото: СРНА

У 11.00 часова биће служен парастос и прислужене свијеће у знак сјећања на херојство српских војника.

Напад муслиманских извршен је 8. јуна 1992. године у тренутку сахране 45 бораца који су убијени 4. јуна у Жепи. Јаке непријатељске снаге покушале су да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије.

Тог 8. јуна 1992. године, приликом напада муслиманских снага на ослабљене српске положаје на Требевићу погинуло је 14 бораца чете "Петар Пандуревић" заједно са командантом.

Чета "Петар Пандуревић" формирана је почетком рата. Имала је 200 храбрих бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и обишла бројна ратишта широм Републике Српске. Погинуло је 36 бораца ове чете, 18 је рањено, а троје има статус ратних војних инвалида.

И ове године организован је Меморијални турнир чете "Петар Пандуревић", а финална утакмица ће бити одиграна данас.

Борачка организација Пале покровитељ је Меморијалног турнира у малом фудбалу "Петар Пандуревић" на који су се ове године пријавило 32 екипе.

Ове године на турниру је учествовало 272 учесника турнира у пет категорија. То су предшколски узраст, ученици од првог до трећег разреда, од четвртог до шестог, од седмог до деветог и категорија дјевојчице.

Борачка организација Пале обезбјеђује пехаре и медаље, а општина и Група "Мрежа" награде за све учеснике.