latinica  ћирилица
08/06/2019 |  08:23 ⇒ 08:24 | Аутор: СРНА

Соколац: Пренос моштију свештеномученика

У цркву Светог пророка Илије на Сокоцу данас ће, по благослову митрополита дабробосанског Хризостома, бити пренесене мошти Свештеномученика Велимира Мијатовића из села Закомо код Рогатице.
Митрополит Хризостом служи литургију, Црква Светог пророка Илије Соколац - Фото: СРНА
Митрополит Хризостом служи литургију, Црква Светог пророка Илије СоколацФото: СРНА

Дочек моштију планиран је у 14.00 часова у порти храма Светог пророка Илије на Сокоцу, којем ће присуствовати и митрополит Хризостом, рекао је протојереј-ставрофор Илија Чупић, старјешина Црквене општине Соколац.

Он је навео да је у мају 2005. године Сабор Српске православне цркве прогласио за свештеномученика Велимира Мијатовића, којег су у марту 1945. године убили партизани.

Свештеномученик Велимир Мијатовић рођен 1901. године на Сокоцу. По завршетку Богословије у Сарајеву, Мијатовића је 1923. године за свештеника рукоположио митрополит Петар /Зимоњић/. Свештенику Мијатовићу је тада додијељна Парохија гласиначко-кошутичка и прва рогатичка, одакле су га почетком Другог свјетског рата усташе протјерале за Србију.

Према ријечима проте Чупића, по повратку на ратом опустошену Парохију гласиначко-кошутичку, свештеника Мијатовића и његовог ђака Милоша Ћосовића убила је, без икаквог повода, патрола Санџачке патизанске бригаде у марту 1945. године у селу Закомо код Рогатице, гдје су га вјерни сељани и сахранили.

Из Црквене општине Соколац, која је организатор преношења моштију свештеномученика Велимира Мијатовића позивају вјерни народ овог краја да присуствује овом историјском догађају.