latinica  ћирилица
08/06/2019 |  08:43 ⇒ 09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина планира рушење Саборног храма Христа Спаса!?

Привремене косовске институције планирају да сруше Саборни храм Христа Спаса у Приштини и да на његовом мјесту подигну тзв. музеј геноцида, пише Курир, преноси Танјуг.
Подметнут пожар у храму Христа Спаса у Приштини - Фото: ТАНЈУГ
Подметнут пожар у храму Христа Спаса у ПриштиниФото: ТАНЈУГ

Лист наводи да је "овај срамни приједлог стигао од предсједника студентске организације Студентска демократија Меџита Рамуса", али да, како сазнаје од добро обавјештеног извора, иза њега у ствари стоје косовски званичници Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Курир подсјећа да је храм од 1999. године много пута био оскрнављен и вандализован, 2016. је запаљен и потом претворен у јавни тоалет и сметлиште.

Подсјећа се такође и да универзитет у Приштини није успио да судским путем преузме власништво над земљиштем на којем је црква изграђена.

Из кабинета патријарха српског Иринеја за лист је речено да је ријеч "о богослужбеном објекту који се налази на земљишту Српске православне цркве које никада није судски правоснажно оспорено".

Епархија рашко-призренска планира да, кад се за то стекну услови и финансијске могућности, ова црква буде завршена и стављена у литургијску употребу. Овај храм може једино да буде богослужбени објекат СПЦ. Треба поштовати законске процедуре, право власништва и вјерске слободе, истичу у кабинету српског патријарха.