latinica  ћирилица
08/06/2019 |  09:23 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Сарадња иде узлазном путањом

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да односи Русије и Републике Српске иду узлазном путањом и да се сарадња развија у свим правцима, прије свега политичким и економским.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао за Спутњик у Санкт Петербургу, гдје учествује на Међународном економском форуму, да Русија разумије ситуацију у региону и самој БиХ.

Он је истакао да се Русија веома коректно понаша у погледу Дејтонског мировног споразума, подржава територијални интегритет БиХ, али је исто тако у позицији одбране аутономних права које је Република Српска добила путем Дејтонског споразума и Устава БиХ.

- Русија се залаже за рјешења која ће бити ствар договора унутар БиХ, а не наметнута од било које стране и то је оно што ми поздрављамо. Други сегмент питања је везан за економске односе и ту је најизраженије питање у вези са радом рафинерије нафте и уља, а Зарубежњефт је власник тих компанија - рекао је Додик.

Он је истакао да су односи Русије и Српске пуни разумијевања, у функцији подршке и иду узлазном путањом.

Додик је навео да Русија примјећује понашање Бањалуке у вези са чињеницом да Српска није дозволила БиХ да уведе санкције Русији, што не би било нарочито штетно за Москву, али је веома јака политичка порука да Република Српска, поред силних притисака, није поклекла захтјевима да се уведу санкције Русији.

- Са друге стране, Русија разумије ситуацију и наши односи су на том и на неким глобалним питањима апсолутно пуни разумијевања и у функцији подршке - рекао је Додик.

Он је оцијенио да се важна порука Русији шаље и тиме што Република Српска, упркос притисцима, није за улазак БиХ у НАТО, већ да је привржена војној неутралности.

- Постоје стални притисци у вези са учлањењем у НАТО - одређене снаге у БиХ то желе, а Република Српска води политику војне неутралности и мислим да и тиме шаљемо поруку да ми не желимо да будемо дио структура са којима Русија има неких глобалних проблема - рекао је Додик.

Он је позитивним оцијенио то што је руски предсједник Владимир Путин на Форуму за Украјину рекао да је то историјски један простор, један народ и да у том погледу треба очекивати односе и у будућности.

Додик је у том контексту указао да не треба губити пријатеље због неких настојања западног свијета.

- Кад год Русија крене са својом економијом и снагом напријед, Запад нађе неки начин - рат или санкције, да је заустави, да спријечи њено позицирање на глобалном нивоу - рекао је Додик.

Он је навео да је гасификација Републике Српске била главна тема његових разговора у Санкт Петербургу током Економског форума и да је имао низ састанака са људима из привредне сфере, прије свега са Гаспромњефтом и министрима из Србије са којима треба код Гаспрома да обезбиједе пројекат за снабдјевање Републике Српске гасом.

Додик ће данас разговарати са руководством Гаспрома о прикључењу Републике Српске на гасовод Турски ток.