latinica  ћирилица
08/06/2019 |  09:56 | Аутор: СРНА

Савјет безбједности да јасно осуди насиље приштинских институција

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је да од предстојеће сједнице Савјета безбједности УН о Косову и Метохији очекује да јасно осуди насиље приштинских институција у претходном периоду, посебно приликом посљедњег упада на сјевер Косова.
Игор Симић - Фото: ТАНЈУГ
Игор СимићФото: ТАНЈУГ

Симић је изразио увјерење да ће са те сједнице бити послата јасна порука да је насиље апсолутно недопустиво и неприхватљиво за рјешавање отворених политичких проблема.

- Оно што је чињеница је да су се у Приштини превише осилили - рекао је Симић за Радио-телевизију Србије.

Према његовим ријечима, то најбоље потврђује чак и напад на припаднике УНМИК на КиМ.

Симић је поводом реконструкције православне цркве Светог Николе у Новом Брду, коју Приштина приказује као римокатоличку, истакао да је ријеч о намјери да се отме културни идентитет, фалсификује историја и да се након протјеривања 240.000 Срба са Косова и Метохије од 1999. године још једном избришу трагови постојања српског народа.

- Оно што у Српској листи, поред осуде оваквог понашања, изазива забринутост је да, према информацијама које имамо, овај пројекат изазива амбасада Њемачке у Приштини. И ми дубоко вјерујемо и апелујемо да престану, јер су очигледно били изманипулисани од приштинских институција - рекао је Симић.