latinica  ћирилица
08/06/2019 |  10:06 | Аутор: СРНА

Неизвјесно да ли ће бити састанка у Паризу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће предсједник Србије Александар Вучић и њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарати телефоном о Косову и Метохији и припремама за састанак у Паризу, али да је питање да ли ће до тог састанка уопште доћи.
Ивица Дачић (фото: МСП Србије) -
Ивица Дачић (фото: МСП Србије)

- Састанка неће ни бити, уколико нема шансе да дође до неког поправљања стања, односно ако нема шансе да се укину таксе - рекао је Дачић, истичући да ће Србија наставити дијалог оног тренутка када приштинске власти укину таксе.

Он каже да француски предсједник Емануел Макрон и Меркелова, али ни Србија, неће дозволити да их премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај вуче за нос.

- Ми смо спремни на компромис, хоћемо договор. Ако друга страна то не жели, ми не можемо да идемо против националних и државних интереса - рекао је Дачић.

Он је навео да ће редовна сједница Савјета безбједности УН о ситуацији на Косову и Метохији проћи у понедјељак, 10. јуна у сјенци интервенције специјалних полицијских снага на сјеверу КиМ, хапшења и повређивања два припадника УНМИК-а.

- То ће свакако изазвати полемику међу члановима Савјета безбједности УН -рекао је Дачић на конференцији за новинаре, послије састанка са шефом дипломатије Јужне Кореје Ганг Гјонг-хва.

Он је подсјетио да се на дан сједнице, 10. јуна, навршава 20 година од доношења Резолуције 1244.

- Ово је добра прилика да се погледа какви су проблеми и шта је постигнуто, али и даље постоје велики, безбједносни проблеми. Србија ће изразити жељу за компромисом - рекао је Дачић.