latinica  ћирилица
08/06/2019 |  12:14 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

За превазилажење кризе неопходно да Приштина укине таксе

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас њемачкој канцеларки Ангели Меркел да је за превазилажење застоја у дијалогу о Косову и Метохији неопходно да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији, те је замолио да помогне да се настави слободан проток робе и трговина.

Вучић је разговарао телефоном са Меркеловом о билатералним односима и ситуацији у региону, прије свега о застоју у дијалогу Београда и Приштине, те је позвао да поново посјети Србије, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

Вучић је истакао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање ЕУ с намјером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог рјешења, обезбиједи стабилност у региону.

Он је захвалио Меркеловој и француском предсједнику Емануелу Макрону за иницијативу да тај процес подрже састанком у Берлину, односно Паризу.

Вучић је истакао да ће Србија остати привржена својој политици мира и сарадње на западном Балкану, те захвалио Меркеловој што је покретањем Берлинског процеса значајно допринијела стабилности региона.

Он је у вези са тим замолио Меркелову да подржи формирање Регионалне економске зоне, јер би она била кључна за привлачење инвестиција и економски развој западног Балкана.

Двоје саговорника су изразили задовољство високим нивоом политичког дијалога и економске сарадње Србије и Њемачке, те указали на то да њемачке компаније, које послују у Србији, запошљавају око 60.000 српских радника.

Вучић је изразио наду да ће се још великих компанија из Њемачке опредијелити да искористе добро пословно окружење и отворе своје погоне у Србији.